Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grimaldi Group: rekordni prihodi u doba neizvjesnog poslovanja

By 15/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Valery Rokhin / Shutterstock.com

Prošle jeseni, iako nije ulazio u detalje koje otkrivaju brojevi, Emanuele Grimaldi najavio je da će oni iz 2022. biti “najbolji rezultati ikada“ i za Grimaldi Euromed, za ACL, za Grimaldi Deep Sea i za Finnlines. Odlični rezultati koje dobijamo od svih naših glavnih filijala, dodao je, „nužni su za velika ulaganja koja ćemo imati u ekološkoj tranziciji”. Konsolidovani finansijski izvještaji grupe Grimaldi sada su stavili na papir ove brojeve koji su zapravo izvanredni: finansijska godina 2022. zapravo je zaključena sa konsolidovanom neto dobiti od 1,1 milijarde eura (gotovo utrostručena u poređenju sa 437 miliona dobiti iz 2021.), i u poređenju sa rekordnim prometom za grupu od 4,8 milijardi eura (porast od 41% u odnosu na 3,4 milijarde u 2021).

Rezultati su odraz “većeg broja prevezenih putnika i novih automobila, kao i kontejnera i generalnog tereta”.

EBITDA (1,7 milijardi eura) porasla je za 78,8 %, a EBIT (1,2 milijarde eura) za 140,8 %. Ovi rezultati “daleko su najbolje postignuti od strane Grimaldi Group-e u svojoj dugoj istoriji i potvrđuju eksponencijalni i kontinuirani rast, sa izuzetkom 2020. godine, na koju su uticali efekti Covid-a”.

Osim pokretačke snage poslovanja sa kontejnerskim prevozom (posebno na rutama prema zapadnoj Africi i iz nje, te na transatlantskoj trgovini sa Atlantic Container Line-om), jedna od najznačajnijih inovacija 2022. za Grimaldi Group bilo je iskrcavanje njenih brodova na Daleki istok (uz pokretanje redovne linije za prevoz automobila brodovima), tržište koje se pridružuje Mediteranu, sjevernoj Evropi, Baltiku, zapadnoj Africi, Sjevernoj Americi i Južnoj Americi).

Krajem prošle godine aktivna flota sastojala se od oko 140 brodova, od kojih je 130 bilo u vlasništvu, prosječne starosti oko 14 godina.

Kada je riječ o predvidljivom razvoju operacija u bliskoj budućnosti, u finansijskim izvještajima navodi se da, uprkos neizvjesnostima (koje se prvenstveno odnose na sukob između Rusije i Ukrajine), “poslovni rezultati za prve mjesece 2023. do tekućeg datuma (kraj marta 2023.), nisu zabilježili smanjenja aktivnosti i/ili prevezenih količina”.

Među događajima koji su uslijedili nakon 31. januara 2023., Grimaldi Group takođe podsjeća na najavljenu skoru prodaju Dido Steel Corporation S.A., te na naknadno rješenje Euroferry Olympia (preostala vrijednost 4,4 milijuna eura), koja je bila žrtva teškog požara u februaru prošle godine dok je plovila sa ostrva Krfa duž rute između Grčke i južne Italije. U poglavlju “Neponovljiva imovina koja se drži na prodaju” društvo izvještava da “Finnlines pregovara o prodaji neke lučke imovine zabilježene u bilansu za oko 14,6 miliona eura“.

Izvor: Shipping Italy

Podijeli vijest:

Leave a Reply