Skip to main content
search
VijestiNautika

Kultni projekat bliže završetku: Oceanco-va superjahta Y722

By 15/06/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Oceanco Yacht press

Jedan od kultnih projekata, 111m Y722, predstavlja značajnu prekretnicu jer je prevezena iz Oceanco-vih objekata u prvoj fazi izgradnje u Zwijndrecht-u do svojih postrojenja za opremanje u Alblasserdam-u.

Odavde će se preostali radovi obaviti prije nego što se 2025. preduzme ispitivanje i puštanje u rad na moru. Dizajniran od strane Oceanco i Espen Øino International sa enterijerima Berryman Design-a, Y722 će se pridružiti odabranoj floti plovila u privatnom vlasništvu koja se bave naučnim istraživanjima i naučnim otkrićima. Izgradnja ove jahte rezultat je konstruktivnog partnerstva između Oceanco-a, YTMC-a i Y.CO, uz vrijedne doprinose desetine dobavljača, kooperanata i ko-proizvođača te uzbudljivu saradnju sa operativnim posadama flote.

Rođena iz želje da pokaže izvanredne stvari koje jahta može i treba da učini, prihvataju se inovativne tehnologije i uvedene su neke radikalne promjene izgleda koje će dovesti u pitanje percepciju “tradicionalne” jahte. Njen dizajn koncentrisan je na zajednicu na brodu sa opsežnim popisom jedinstvenih detalja i smještaja za 22 gosta i 33 člana posade.

U središtu jahte je dizel-elektrana i veliki sistem za deponovanje energije iz baterija, koji će, osim što će pomoći nesmetanom radu motora, omogućiti produžena razdoblja tihog rada bez emisija.

Sistem upotrebe viška toplote doprinijeće efikasnosti jahte, a napredni sistem pročišćavanja otpadnih voda pruža visoke ekološke standarde svojom usklađenošću za upotrebu u posebnim područjima. Pouzdanost sistema i usluga, uz jednostavno održavanje, razmatrana je u cijeloj priči, od izbora materijala za nošenje do dizajna tehničkih sistema sa njihovom dodatnom fleksibilnošću i refundancijom.

A sa svojom strukturom, izolacijom, opremom, integracijom sistema i montažama koje su dizajnirane da uveliko smanje buku i vibracije, Y722 obećava da će biti jedna od najudobnijih jahti na vodi.

Dan Morgan, generalni direktor YTMC-a kaže:

Y722 će probiti nove granice u Oceanco-u, sa, između ostalog, njenim vodećim karakteristikama buke i vibracije u industriji, a fokus na upotrebljivost i operabilnost donijeće holističko ugodno iskustvo za sve na brodu. Kao tehnički predstavnici, ponosni smo što su oživjeli detalji koje smo planirali i razvili tokom koncepcije projekta, zahvaljujući saradnji sa Oceanco-om i napornom radu svih uključenih u dosadašnju izgradnju. Y722 će sigurno biti nešto što se može vidjeti ... ali ne i čuti.

U skladu sa predanošću Y722 kolektivnom učenju, njen izgled na brodu izazvaće percepciju “tradicionalne” jahte. Umjesto potpunog razdvajanja prostora za posadu i goste, njeni životni prostori – koji uključuju prepoznatljiv kombinovani nered posade i prostora za ručavanje- osmišljeni su kako bi stvorili sinergiju između svih na brodu i podstakli međusobno njegovanje ideja i strasti. Dobrobit posade je najvažnija, sa poboljšanim smještajem posade, kao i teretanama za posade i wellness prostorima.

Marcel Onkenhout, izvršni direktor Oceanco-a, komentariše:

U Oceanco-u napredujemo u radu sa vizionarskim klijentima i njihovim timovima na izgradnji jahti koje izazivaju status quo i traže inspiraciju u budućnosti. Vrlo je korisno sarađivati sa vlasnikom i njihovim timom na tako pozitivan način. Od jedinstvenog izgleda i filantropskih operacija do naprednih tehničkih mogućnosti otpornih na budućnost, Y722 je pokretač u svakom pogledu.

Charlie Birkett, Y.CO izvršni direktor i suosnivač, dodaje:

Oduševljeni smo što sarađujemo sa Oceanco-om, YTMC-om i operativnim timom flote na razvoju takve revolucionarne jahte. Ovo je projekat sa ogromnim obimom i vitalnim ambicijama, a naši timovi za koordinaciju, posredovanje, tehničku i upravljačku saradnju usko sarađuju sa Fleet Crew-om i raduju se pružanju tako uzbudljivog projekta koji će, nadamo se, postati presedan za veće učenje, jednakost i održivost u našoj industriji.

Isporuka Y722 predviđena je za 2025. godinu.

Izvor: Oceanco Yacht

Podijeli vijest:

Leave a Reply