Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

18 Q-Max LNG brodova, mega narudžba Katara u Kini

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

“Najveća narudžba za LNG brodove od QatarEnergy,” komentarišu pretežno kineski i međunarodni mediji, dok se Katar okreće kineskim brodogradilištima za narudžbu u iznosu od skoro 5,6 milijardi dolara. Konkretno, riječ je o narudžbi za izgradnju 18 LNG brodova, svaki sa transportnim kapacitetom od 271.000 kubnih metara. Ovi giganti tržišta LNG brodova nazivaju se Q-max, što znači Qatar-max, i imaju dužinu od 344 metra, širinu od 53,6 metara i gaz od 12 metara.

Za razliku od svojih nedavnih prethodnih narudžbi, Katar sada usmjerava svoju pažnju ka Kini umjesto Južnoj Koreji. Analitičari su naglasili da Kina zaista ima prednost kada je riječ o izgradnji Q-max LNG brodova. Glavni razlog za ovu prednost je razlika u infrastrukturi.

Zapravo, južnokorejska brodogradilišta su specijalizovana za izgradnju LNG brodova sa transportnim kapacitetom od 170.000 kubnih metara i čak se mogu istovremeno graditi dva LNG broda takvih specifikacija.

Međutim, iako je Katar izabrao Kinu, izbor brodogradilišta nije bio nimalo slučajan. Ugovor je sklopljen sa najvećim brodogradilištem na svijetu, China State Shipbuilding Corporation, pod čijim “kišobranom” se nalaze stotine kineskih brodogradilišta. Jedno od njih je Hudong Zhonghua, jedno od rijetkih kineskih brodogradilišta koje posjeduje potrebnu stručnost za izgradnju tehnološki naprednih LNG brodova.

Ovo posebno brodogradilište, zapravo, bilo je jedno od onih koji su uspjeli osigurati veliki broj narudžbina za LNG brodove u posljednjih nekoliko godina, stoga je niz narudžbi za druge vrste brodova ograničio sposobnost južnokorejskih brodogradilišta da osiguraju daljnje narudžbine.

U međuvremenu, obimni program za brodogradnju Katara sada obuhvata 122 broda: 104 od kojih je naručeno do kraja prvog kvartala 2024. godine, i 18 iz ove posebne narudžbine.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply