Skip to main content
search
VijestiZabava

5 najboljih burbona 21. vijeka (do sada)

AAA

Izvor fotografije: Carlos Yudica / Shutterstock.com

Puno novih burbona je objavljeno od početka 21. vijeka, pošto je kategorija porasla u popularnosti da povrati, ili čak nadmaši, ugled koji je nekada imala. To znači da je bilo inovacija u svijetu ovog strogo definisanog stila viskija, od novih završnih obrada u bačvama do poigravanja, pa čak i stavljanja buradi u eksperimentalna skladišta da bi se vidjelo kako to utiče na ukus. Bilo je nekih velikih uspjeha, uz nekoliko neuspjeha, ali u cjelini poslednjih četvrt vijeka bilo je vrijeme procvata za burbon.

Sastavili smo listu najvažnijih burbona objavljenih od 2000. godine, uključujući nekoliko brendova koji su osnovani ranije, ali su dostigli vrhunac uspjeha u protekle 24 godine.

Burboni na ovoj listi zavise od nekoliko faktora. Značaj viskija igrao je najveću ulogu, ali su takođe uzeti u obzir kvalitet, ukus i dostupnost. Uzimajući to u obzir, na ovoj listi postoje neki burboni koje je nevjerovatno teško pronaći, i izuzetno su skupi, ali su na listi došli zbog značaja koji su imali.

1. Booker’s 30th Anniversary Bourbon

Booker’s koju je kreirao pokojni legendarni majstor destilerije Booker Noe. Izlazi četiri puta godišnje, pri čemu se svako izdanje razlikuje u dokazu i starosti i različitoj pozadinskoj priči i imenu, ali obično traje oko šest do sedam godina. Specijalni 30th Anniversary Bourbon izašao je 2018. godine i postao trenutni kolekcionarski predmet. Ovaj Booker’s je za tvrdokorne Booker-ove fanove—mješavina devetogodišnjeg i 16-godišnjeg viskija koji je pun karamele, začina, toplote i fanki drvenih nota.

2. Elijah Craig Barrel Proof

Heaven Hill-ova verzija njegovog osnovnog burbona Elijah Craig, koja je prvi put objavljena 2013. godine, izlazi u tri serije godišnje, od kojih se svaka razlikuje po ukusu i starosti. Ovo je jedan od najboljih burbona koje možete pronaći, a ABV se kreće negdje između 60 i 65 procenata. Pijuckajte ovaj viski umjereno, preko malo leda ili ga čak koristite u koktelu – Elijah Craig Barrel Proof je iznenađujuće svestran uprkos svojoj snazi.

3. Four Roses Single Barrel

Four Roses ima dugu istoriju viskija, ali tek 2002. godine destilerija je obnovila svoj fokus na pravljenju visokokvalitetnog Kentucky pravog burbona za američko tržište. U destileriji se pravi deset različitih burbona koristeći pet različitih sojeva kvasca. Osnovni burbon kombinuje sve ove recepte, ali možete kupiti i jedan izraz burbona koji sadrži samo jedan.

4. Angel’s Envy Port Finish

Skoro svaki brend burbona u svojoj ponudi ima izraz već stvoren u bačvi, što znači viski koji je proveo vrijeme u drugoj bačvi nakon što je prvobitno odležan u novom ugljenisanom hrastu. Angel’s Envy je bila na čelu ovog trenda u američkom viskiju – svaka boca burbona u destileriji Downtown Louisville dobija sekundarno sazrijevanje do šest mjeseci u bačvama uvezenim iz Portugala. To daje ovom burbonu bogate note tamnog bobičastog i suvog voća.

5. Wild Turkey Master’s Keep Voyage

Eddie Russell, sin legendarnog destilera Wild Turkey-a Jimmy Russell, čovjek koji je odgovoran za seriju Master’s Keep. Mlađi Rasel eksperimentiše sa viskijem na načine za koje njegov otac ne bi bio zainteresovan – primjer je ovaj 10-godišnji burbon stvoren u bačvama ruma dobijenim iz Appleton Estate. Ovo je jedan od najboljih burbona 21. vijeka, vješta mešavina komplementarnih ukusa koja stoji uz najbolje.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply