Skip to main content
search
VijestiNautika

6 superjahti koje ne smijete propustiti u 2024.

AAA

Izvor fotografije: Feadship press

Dolazak nove 2024. godine nosi sa sobom niz uzbudljivih početaka i dostava. Širom svijeta, od SAD-a do Ujedinjenih Arapskih Emirata, ističu se značajni nautički projekti koji će obilježiti svoja svečana krštenja i inauguralna putovanja u ovoj godini. U ovom članku, izdvajamo nekoliko superjahti koje jednostavno morate zapaziti – i to ne samo zbog njihovih impozantnih dimenzija.

Burger 180, Burger Boat Company

Prva od dvije superjahte koje ne smijete propustiti trebala bi zaploviti do kraja 2024. godine u kompaniji Burger Boat Company sa sjedištem u Wisconsin-u. Burger 180 (njen naziv je za sada tajan) ima nekoliko istaknutih karakteristika. Burger 180 je superjahta sa sistemom Total Ride Control kompanije Naiad. Druga Burger superjahta, koju ne smijete propustiti, je takođe 180, ali sa planiranim debijem 2025. godine.

Danzante bay, Crescent Custom Yachts

Crescent Custom Yachts sa sjedištem u British Columbia stavlja završne dodire na svoj najveći ikada projekat. Jahta duga 164 stope (50 metara) Danzante Bay krenula je na svoje prve probe na moru u septembru. Interijeri su djelo H2 Yacht Design, dok su stil i pomorska arhitektura rad Gregory C. Marshall-a. Još jedna činjenica koja je čini značajnom: Danzante Bay će biti najveća privatna jahta iz kanadskog brodogradilišta nakon isporuke.

Feadship 821

Sa zapreminom od oko 7.300 bruto tona, još uvijek tajna Feadship 821 (njen broj trupa Royal van Lent) je svakako velika. Njena ukupna dužina od 390 stopa (118.9 metara) čini je najvećom Feadship jahtom do sada. Iako, je prvi put viđena u izgradnji 2022. godine, bila je u tako ranoj fazi konstrukcije da se nisu isticali nikakvi upečatljivi dizajnerski detalji.

Project Ali Baba, Lurssen

Tehnički, Project Ali Baba možda ne spada među superjahte koje ne smijete propustiti, jer je već imala svoj debi.

Project Fox, Pendennis

Project Fox, dugačak 115 stopa (35 metara), je nova izgradnja megajahte. Ljubitelji jahti očekuju da će Project Fox izaći iz svog hangara u narednim sedmicama, pošto će se neki pripremni radovi odvijati na kopnu prije proljećne isporuke.

Westport 135, Westports Yachts

Serija jahti Westport 135 zamjenjuje seriju Westport 125. Razlog je potreba za više prostora u prostoriji motora, kako bi se smjestila oprema za smanjenje emisija IMO Tier III. Prva Westport 135 jahta je izašla iz svog hangara za gradnju početkom novembra. I dalje je idealna za krstarenje po Bahamima, u čemu mnogi kupci Westport-a uživaju.

Izvor: Megayacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply