Skip to main content
search
VijestiNautika

75. godišnjica Feadship-a, jednog od lidera holandske brodogradnje

By 06/02/2024March 12th, 2024Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Prije sedam decenija, grupa holandskih brodograditelja okupila se kako bi osnovala udruženje pod nazivom Feadship, a sa ciljem prodaje svojih plovila u inostranstvu, posebno u Sjedinjenim Državama.

Danas, Feadship je postao svjetski poznat brend superjahti.

Feadship, skraćenica od “First Export Association of Dutch Shipbuilders” i, nastao je 1949. kada se grupa od šest brodograditelja okupila u amsterdamskom kafiću sa namjerom da promoviše izvoz luksuznih plovila u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova inicijativa je podržana djelimično od strane Vlade, a cilj je bio odgovoriti na potrebu za obnovom posleratne Evrope.

Feadship se prvi put predstavio svijetu 1951. godine na Sajmu nautike u New York-u, poslavši tri različita modela, koji su se dopali publici i brzo postali prepoznatljivi. Uslijedile su godine uspješnih nastupa na brojnim sajmovima širom svijeta, a Feadship se postepeno afirmisao kao lider u industriji superjahti.

Za prvih osam godina postojanja, Feadship je prodao čak 90 projekata u Sjedinjenim Američkim Državama, a neke od njih i brojnim poznatim ličnostima kao što je Malcolm Forbes. Prvi Feadship, nazvan “The Highlander”, naručen je 1957. godine, označivši početak impresivne poslovne priče. Feadship je odustao od proizvodnje drvenih brodova 1955. godine i fokusirao se na čelik i aluminijum, okrećući se vrhunskom kvalitetu i inovacijama.

Dok slavi ovaj značajni jubilej, 75 godina od osnivanja, Freadship se istovremeno okreće ka budućnosti. Ambicija je postizanje neto nulte emisije ugljenika do 2030. godine. Pored toga, Feadship je posvećen istraživanju alternativnih pogonskih sistema, uključujući hibridne i vodonikom pokretane agregate.

Projekat “Obsidian” je jedan od primjera ove posvećenosti, a koji koristi biogorivo kao izvor energije.

Feadship, čija tradicija i inovacije idu ruku pod ruku, nastavlja da postavlja standarde u svijetu superjahti, pružajući jedinstveno iskustvo nautičkog luksuza.

75 godina predstavlja samo jedno poglavlje u bogatoj priči ovog brenda, a sudeći po ambicijama i dosadašnjim postignućima, Feadship će i dalje koračati putem uspjeha na globalnoj nautičkoj sceni.

Izvor: Megayacht News

Podijeli vijest:

Leave a Reply