Skip to main content
search
VijestiJadran

78 živih malih periski pronađeno kod Poreča

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U Jadranu se redovno najveći broj periski hvatao na kolektore na Brijunima, no ove godine je ostalo još nekoliko životinjica.

Čak 78 živih malih periski pronađeno je ovih dana u Poreču, nakon čega su otpremljene u pulski akvarijum, gdje se aklimatiziraju i o njima će se brinuti stručnjaci, saopštila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima prirode Istarske županije, objavila je u petak Natura Histrica.

“To je fantastična vijest jer je ove godine u cijelom Mediteranu prikupljeno manje od 10 periskica. Naše su periske otpremljene u najkraćem mogućem roku u akvarijum Pula gdje su aklimatizirane i gdje će stručnjaci brinuti o njima do daljnjega.”, poručili su Nature Histrice.

Ovo je najveći broj zabilježen u kolektorima koje širom Sredozemnog mora postavljaju brojni naučni timovi, a ujedno i najveći broj ikada zabilježen na Jadranu. Pored živih periski, na sakupljačima su sakupljene i školjke od preko 100 mrtvih periskica.

Rezultati tog vrijednog istraživanja potvrđuju da u Jadranu još ima odraslih, polno zrelih jedinki koje su uspjele da se razmnože u uslovima drastično smanjene populacije.

„Iako ne možemo govoriti o početku oporavka vrste sve dok ne nađemo uspješan rast mladih periski, ovi rezultati daju nadu da bi sjeverni Jadran mogao da bude jedno od prvih mjesta u Sredozemnom moru gdje bi moglo da dođe do oporavka plemenitih periski. “ kaže Silvija Kipson.

Izvor: novilist.hr

Podijeli vijest:

Leave a Reply