Skip to main content
search
VijestiZabava

9 najboljih vina za pijuckanje na vašoj jahti ovog ljeta

AAA

Izvor fotografije: MarbellaStudio / Shutterstock.com

Ukoliko ste odlučili da ovog ljeta istražujete obale i uživate u prelijepim primorskim gradovima poput Nice ili Cannes-a u sopstvenom plutajućem domu, dozu posebnosti na ovoj vodenoj avanturi svakako će vam dati nekoliko pažljivo odabranih boca vina.

Dok otkrivate i uživate u ovim vrhunskim destinacijama, u potrazi za prefinjenim ukusima i izvrsnim vinima, možda ćete primjetiti da su Vaše opcije na kopnu, kada je izbor vina u pitanju, ograničene. Međutim, postoji način da probate šampanjske brendove, koje ne možete baš naći u svakoj luci. Svakako, mjehurići dodaju posebnu prazničnu atmosferu na jahti, zato razmišljajte izvan okvira i potražite pjenušavce iz drugih regija kao što su Kalifornija ili sjeverna Italija.

U nastavku pogledajte koja su to vina na koja bi trebalo da obratite pažnju kada sledeći put budete odlučili da isplovite na svojoj jahti.

Gloria Ferrer 2012, Carneros Cuvée Carneros, California

Priča o vinariji Gloria Ferrer počinje 1982. godine kada su José i Gloria Ferrer kupili imanje od 160 hektara čije su ih padine i morska klima podsjetili na rodnu Kataloniju. Nakon nekoliko godina, otvorili su prvu vinariju za proizvodnju pjenušavaca u oblasti Carneros. Uvijek naginjući ka održivosti, vinarija je postala član “International Wineries for Climate Actions”.

Ovaj pjenušac, poznat kao “Tête de Cuvée”, ima blistavu zlatnožutu boju sa aromama brioša, jabuke Fuji i kruške Bartlett. Karakterišu ga postojani mjehurići i lijepa pjena, a ukusi bijele breskve, kajsije i latica ruže stvaraju predivan završetak.

Penfolds 2020 Yattarna Bin 144 Chardonnay Australia

Iako je Penfolds najpoznatiji po svom čuvenom Grunge crvenom vinu, njihova bijela vina danas dobijaju nacionalno i internacionalno priznanje.
Među poznavaocima vina, dobro je poznato da je osnivač Mary Penfold bila nagrađivana vinarka koja je 1890. godine dobila nagradu za svoj pionirski duh u proizvodnji bijelog vina.
Današnja proizvodnja se odvija pod vođstvom Kym Schroeter-a.
Yattarna Bin 144 Chardonnay ima blistavu zlatnožutu boju sa aromama anžujske kruške, yuzu agruma, kore limuna i krema od vanile. Osjetićete i sočan ukus i aromu Gala jabuke, bergamota, putera od kakaa sa primjesama smeđih začina koji ostavljaju ukus zadovoljstva.

Chateau d Esclans 2019 Garrus Rosé Côtes de Provence France

Ovaj nježni svijetlorozi roze je mješavina sorti Grenache, Vermentino i Syrah, i uglavnom je napravljen od soka dobijenog bez dugotrajnog maceriranja. Ostavlja se da sazrijeva deset mjeseci u bačvama od 600 litara i podvrgava se procesu poznatom kao “battonage”, koji se sastoji u miješanju taloga, dva puta nedeljno. Prvi put ga je, 2006 godine napravio Sacha Lichine, a ovaj primjerak iz 2019. godine savršeno je piće, a poseban ukus pruža tro-litarska flaša “double magnum”, koju možete podijeliti sa prijateljima na vašoj jahti. Sadrži arome jagode, korice od narandže i korice od grejpa. Upotpunjeno je ukusima crvenog voća, cvjetova citrusa, uz tragove bijelog bibera u završetku. Dostupan je u flašama od 750 ml, 1,5 litara ili 3 litre.

Schrader 2019 MB Monastery Block Cabernet Sauvignon Napa Valley California

Monastery Block, dio čuvenog To Kalon Vinograda smještenog u podnožju Mayacamas planina u Napi, posjeduje neke od najstarijih vinovih loza Cabernet Sauvignon-a u Kaliforniji. Ime je dobio po svojoj blizini Karmelskom manastiru i poznat je po svojim dobro dreniranim poljima bogatim šljunkom. Godina proizvodnje 2019. ovom vinu pruža tamnoljubičastu boju u čaši, sa aromama olova olovke, svježe zgnječene lavande, kupine, mirisa nove kožne presvlake automobila i crne šljive.

Champagne Palmer & Co. NV Rosé Solera Reims France

Tim za proizvodnju vina koristi španski izraz “solera” da bi opisao ovaj roze šampanjac, jer koriste osam procenata Pinot Noir solera rezervnog vina, nastalog prije 40 godina, kako bi napravili ovu primamljivu pjenušavu “kapljicu”. Ovo je jedna impresivna informacija, uzimajući u obzir da je kuća Palmer & Co. stara svega 75 godina, što je čini jednom od najmlađih u regiji. U čaši se primjećuju vrlo sitni, ali postojani mjehurići koji stvaraju lijepu pjenu na površini. Sadrži arome svježe pečenog hljeba i zelenih jabuka, dok na nepcima ostaju ukusi crvenih ribizli, kasisa, crvene maline i tek sječenih jagoda. Završava se notama vanile i cimeta.

Tenuta di Arceno 2012 Arcanum Crvena Mešavina Toscana IGT Toskana

Tenuta di Arceno se nalazi na raskršću rijeke Ambra, koja teče prema Firenci, i reke Ombrone, koja teče prema Grosseto-u. Reč “Arceno” ima etruščanske korjene i otprilike znači “tačka porijekla”. Vino se ovdje proizvodi još od 16. vijeka, a postoji duga istorija vlasnika imanja i porodica vinogradara povezanih sa Tenuta di Arceno, uključujući porodicu Del Taja, kao i porodicu Piccolomini. Ova jedanaestogodišnja crvena mješavina iz Toskane pretežno je napravljena od sorte Cabernet Franc. Sadrži arome svježe mljevenog crnog bibera, kasisa i crne maline, te ukuse zrelih crvenih višanja, tamne čokolade, espresa i lista duvana.

Robert Mondavi 2019 To Kalon Rezerv Fumé Blanc Napa Valley California

Ova čarobna mješavina Sauvignon Blanc-a i Semillion-a, napravljena je od grožđa sa čuvenog To Kalon vinograda. Vinograd se nalazi na padinama Oakville-a i ima odlična zemljišta za uzgoj Sauvignon Blanc-a. Semillion dolazi sa vinograda P South Block, takođe u Oakville-u. Ovdje dominiraju arome cvjetnog cvijeta citrusa, bijelog cvijeća, kruške Bartletta i jabuke Granny Smith.

Karakteriše ga sočan, pun ukus kore citrusa, frezije i guave, uz eksploziju blage kiselosti u završetku.

Château Léoube 2022 Secret de Léoube Rosé Côtes de Provence France

Smjesten na 1.384 hektara, Chateau Léoube ima 173 hektara vinove loze i 61 hektar maslina. Od 1998. godine, imanje se preusmjerava ka održivom uzgoju, a danas proizvedena vina determinišu se kao organska. Proizvodnju vina vodi Romain Ott, član četvrte generacije poznate vinogradarske porodice. Ovaj čaroban roze napravljen je od sorti Grenache, Cinsault i Cabernet Sauvignon i sadrži arome korijandera, listova anisa, jagode i crvene maline. Ima voćan ukus, sa notama anisa, zrelog crvenog voća i trunke svježe mljevenog bijelog bibera u završetku.

Ferrari 2009. Giulio Ferrari Riserva Foundation

Giulio Ferrari se vratio u svoj rodni Trentino i počeo da proizvodi pjenušava vina 1902. godine nakon studija u Francuskoj. Njegova vina su odmah dostigla izuzetnu popularnost u Italiji i osvajala nagrade, kao što je “Tre Bicchieri”  i to, čak 22 godine uzastopno. Danas proizvodnju vina vodi Marcello Lunelli i u čast Giulio-a, ovo divno pjenušavo vino proizvodi se sa 100 posto Chardonnay-a. Sadrži arome svježe pečenog hljeba, zelene jabuke i karamelizovanog ananasa, nudeći i ukuse žute breskve, tarta od jabuke, koji ostavljaju savršen ukus kiselosti, koji se posebno osjeća u srednjem dijelu nepca.

Izvor: R0bb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply