Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

90% kontejnerskih brodova kasni u Singapuru zbog krize u Crvenom moru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ministar transporta, Chee Hong Tat, obavijestio je parlament u svom nedavnom pisanom odgovoru da oko 90% kontejnerskih brodova stiže neplanirano u Singapur zbog krize u Crvenom moru, u poređenju sa približno 77% u 2023. godini.

Kriza u Crvenom moru primorala je brodove da koriste duže rute oko Rta dobre nade između Evrope i Azije. Kao rezultat toga, luke širom svijeta bilježe porast u broju brodova koji stižu van rasporeda, kako je istakao Chee u svom saopštenju.

Kako je objašnjeno, Singapur služi kao ključni centar za pretovar za brodske linije kako bi reorganizovali kontejnere i optimizovali operacije. Ovo prilagođavanje je produžilo vrijeme koje kontejnerski brodovi provode u luci i povećalo je vrijeme čekanja za dolazeće brodove, što je dovelo do gužvi na kontejnerskim terminalima, napomenuo je ministar.

Takođe, mnogi brodovi stižu u skraćenom vremenskom okviru, pogoršavajući problem stvaranjem efekta grupisanja, dodao je Chee.

Kako bi se riješili ovi izazovi, uprave luka su reaktivirale dodatna pristaništa i skladišne prostore, sa planovima za dalje proširenje kapaciteta rukovanja u narednim mjesecima kako bi se nosili sa očekivanom potražnjom.

Tokom perioda od januara do maja ove godine, protok kontejnera u Singapuru porastao je za 7,7 procenata na 16,9 miliona TEU.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply