Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kako izgleda sistem ranog upozoravanja UN-a za borbu sa klimatskim katastrofama

By 06/07/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Ujedinjene nacije (UN) krenule su na ambiciozan put uspostavljanja globalnog sistema ranog upozoravanja kako bi pomogle čovječanstvu da se pripremi za katastrofe povezane sa klimatskim promjenama.

Kako će to funkcionisati i koliko su takvi sistemi efikasni?

UN procjenjuje da će postavljanje sistema Early Warnings for All (EW4ALL) koštati 3,1 milijardu USD ili samo 50 centi po osobi godišnje. Ovaj globalni sistem saradnički je program prilagođavanja klimatskim promjenama sa više učesnika koji između ostalog uključuje privatni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu, finansijske institucije i stručnjake za katastrofe.

Dobra vijest je da je implementacija započela samo nekoliko mjeseci nakon najave uspostavljanja sistema. U februaru 2023. na Karibima je pokrenut prvi regionalni program EW4ALL kako bi poboljšao svoje postojeće strategije predviđanja vremena i upravljanja rizicima od katastrofa.

U nadolazećim mjesecima najmanje 30 drugih posebno rizičnih zemalja uvešće ovaj sistem. Stručnjaci kažu kako se potreba za sistemom sada osjeća više nego ikada, uzimajući u obzir globalni kontekst.

Pokrivenost EWS-om treba dopuniti preciznim i efikasnim metodama širenja upozorenja specifičnim za kontekst i prevesti u jasno navedene planove djelovanja za hitne slučajeve kako bi se smanjili ekonomski gubici i negativni učinci na dobrobit ljudi.

Samo polovina od 193 članice Svjetske meteorološke organizacije (WMO) ima uspostavljene odgovarajuće sisteme ranog upozoravanja i postoje veliki deficiti u mrežama za posmatranje vremena, posebno u Africi te na pacifičkim i karipskim ostrvima.

kaže Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

Trenutno manje od 50% zemalja ima uspostavljen sistem upozorenja na više opasnosti o riziku od katastrofa. Postoje i veliki nedostaci u posmatranju, praćenju i predviđanju opasnosti te saopštavanju upozorenja i informacijama povezanih sa katastrofama onima koji su najranjiviji.

U akcionom planu UN-a za novi sistem, ističe se da postoje i nedostaci u spremnosti, planovima odgovora i sposobnostima povezanima sa razvojem politika, upravljanjem, saradnjom i uključivanjem u cjelini.

Drugi je izazov taj što će trebati pet godina da se EW4ALL u potpunosti sprovede širom svijeta. S obzirom na to da rizici od klimatskih promjena eskaliraju brže nego što se očekivalo, hoće li to biti prekasno?

Izvor: Wartsila 

Podijeli vijest:

Leave a Reply