Skip to main content
search
VijestiNautika

MAN ES postiže svoje prvo sagorijevanje amonijaka u dvotaktnom motoru

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Istraživački centar MAN u Kopenhagenu uspostavlja testiranje konfiguracija motora na amonijak, a u velikom iskoraku za industriju postignuto je prvo sagorijevanje. Testovi će se nastaviti u narednim nedjeljama i mjesecima kako bi se dokumentovao i istražio proces sagorijevanja u dvotaktnom motoru, navodi MAN.

Inženjeri će prilagoditi ubrizgavanje i druge parametre kako bi optimizovali dizajn, učeći više o tome kako će amonijak raditi kao morsko gorivo.

Zanimanje za ovaj iskorak bilo je “ogromno”, kaže Bjarne Foldager, menadžer poslovanja kompanije.

Mi pružamo tehnologiju. Industrija ima volju za njenim sprovođenjem u djelo. Sada je na Međunarodnoj pomorskoj organizaciji da uspostavi jasnu regulativu koja osigurava da pomorska industrija ne bude na šteti zbog odabira goriva bez ugljenika poput amonijaka i metanola.

rekao je Foldager.

Kompanija je najavila napredak predzadnjeg dana IMO MEPC 80, dok su delegati još uvijek raspravljali o nivou smanjenja emisija do 2050. godine.  Program testiranja MAN ES-a malo je odgođen 2022. godine zbog bezbjednosnih nadogradnji u ispitnom centru.

Taj je posao završen, a kompanija je saopštila kako će i dalje biti na putu da sledeće godine japanskom brodograditelju isporuči dvotaktni pogon na amonijak.

Amonijak je već uspješno testiran u četverotaktnim motorima.

Wärtsilä je 2020. počela testirati četverotaktni pogon na amonijak sa progresivno većim postotkom NH3 u mješavini goriva.

IHI i Japan Engine Corporation testirali su četverotaktni motor od 280 mm koji je u maju radio na 80 posto amonijaka i izvijestili su o ultra-niskim nivoima neželjenog „klizanja“ NOx-a i amonijaka u izduvnom toku. Isti dizajn motora biće ugrađen u eksperimentalni tegljač na amonijak za isporuku sledeće godine. Takođe je testiran u ograničenim ispitivanjima sagorijevanja u dvotaktnom motoru.

Japan Engine izvijestio je u aprilu da su započeli rad na pokretanju velikog dvotaktnog motora male brzine koji radi djelomično na amonijaku. Motor koristi “stratifikovani sistem ubrizgavanja” i testira se u Centru za istraživanje i inovacije Mitsubishi Heavy Industries u Nagasakiju.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply