Skip to main content
search
VijestiSvijet

Angelicoussis Group Maran Gas brod isporučuje prvi LNG teret za Vijetnam

AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

Grčki brodovlasnik Maran Gas Maritime of Angelicoussis Group isporučuje prvi LNG teret na Thi Vai LNG terminalu, što predstavlja istorijsku prekretnicu za vijetnamsku energetsku industriju, posebno u ljetnim vrhuncima potražnje za strujom.

U impresivnoj plavoj boji, brod Maran Gas Achilles 10. jula približio se Thi Vai LNG terminalu, označavajući prvi i najvažniji događaj u planu tranzicije zelene energije Petrovietnam Gas Joint Stock Corporation-a (PV GAS).

Predsjednik PV Gas-a, g. Nguyen Thanh Binh, koji se ukrcao na Maran Gas Achilles, pozdravio je prvog “ambasadora LNG-a” iz američkog Shell-a i zahvalio odgovornom, disciplinovanom i entuzijastičnom radnom duhu svih uključenih strana na ovaj važan dan.

Sa količinom od skoro 70.000 tona LNG-a uvezenog iz luke Bontang u Indoneziji, brod Maran Gas Achilles pristao je na pristanište PV GAS kako bi isporučio cjelokupnu količinu LNG-a za probni rad i službeno poslovanje skladišta LNG-a Thi Vai.

Pham Van Phong, predsjednik i izvršni direktor PV GAS-a, predsjedao je odvojenim sastancima ranije ovog mjeseca sa Novatek-om (Rusija) i ExxonMobil-om (SAD) kako bi istražio poslovne mogućnosti u sektoru tečnog prirodnog gasa (LNG).

Delegati Novatek-a, predvođeni Elena-om Golm, direktorkom poslovnog razvoja i menadžerkom M&A, zajedno sa starijim osobama iz komercijalnog i LNG investicionog sektora, izrazili su volju za saradnjom sa PV GAS-om u marketingu tečnog prirodnog gasa u razdoblju od 2023. do 2026. godine.

Tokom cijele sesije PV GAS i Novatek aktivno su ažurirali svoj razvojni napredak i raspravljali o potencijalnim projektima LNG energije u Vijetnamu. Kasnije je PV GAS posebno pozdravio gđu Marion Powell-Wust – izvršnu direktorku za poslovni razvoj, ExxonMobil LNG Market Development u Aziji, kako bi razgovarali o mogućnostima saradnje u vezi sa snabdijevanjem tečnim prirodnim gasom za terminal Thi Vai u fazi komercijalnog rada i investicionim potencijalima u uzlaznim projektima u Vijetnamu.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply