Skip to main content
search
VijestiSvijet

Peti od dvanaest brodova Himalaya Shipping isporučen je iz kineskog brodogradilišta New Times

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Bermudska kompanija Himalaya Shipping, vlasnik suvog rasutog tereta, uspiješno je preuzela isporuku petog od dvanaest novogradnji newcastlemax sa dvostrukim gorivom od 210.000 dvt koje je kompanija naručila od brodogradilišta New Times.

Brod Mount Matterhorn započeće vremenski čarter od 32 do 38 mjeseci plus opciju za 11 do 13 mjeseci i zaradiće stopu povezanu sa indeksom, odražavajući značajnu premiju u odnosu na brod standardne veličine, kako tvrdi kompanija za rasuti teret. Brodovlasnik je takođe otkrio da tajm čarter uključuje podjelu dobiti od bilo koje ekonomske koristi proizašle iz rada scrubber-a na brodu ili rada na LNG, kao i određena prava na pretvaranje terminskog čartera u fiksnu stopu na osnovu preovlađujućeg ugovora o terminskom prevozu (FFA) s vremena na vreme.

Herman Billung, izvršni direktor (po ugovoru) kompanije Himalaya Shipping, izjavio je tim povodom:

Uzbuđeni smo što preuzimamo isporuku petog plovila, koji je iznajmljen vodećoj trgovačkoj kući. Brodogradilište je ponovo isporučilo visokokvalitetni brod malo prije roka. Mount Matterhorn će dodati još jedan najmoderniji brod najmlađoj floti suvog rasutog tereta danas. Brodovi Himalaya, koji mogu smanjiti emisije CO2 do 43%, spremni su da ispune zadatak i imaće koristi od više propisa o životnoj sredini koji stupaju na snagu.

Izvršni direktor Himalaya Shipping kaže da ušteda CO2 dolazi od newcastlemax-a sa duplim gorivom koji radi na LNG, u poređenju sa standardnim brodom za capesize.

Brodovlasnik je u prethodnom mjesecu popravio dva svoja plovila sa dogovorenom premijom koja je najveća ostvarena do sada, čak i u poređenju sa svojim prethodnim ugovorima.

“Značajna i ugledna druga ugovorna strana” preuzeće brod na vrijeme najma između 22 i 26 mjeseci, po isporuci iz brodogradilišta New Times između januara i jula 2024.

Dogovor dolazi sa opcijom koju druga ugovorna strana može primjenjivati za dodatnih 11 do 13 mjeseci. Vlasnik plovila za suvi rasuti teret ima pet brodova koji su sada u funkciji i sedam newcastlemax brodova za suvi rasuti teret u izgradnji u brodogradilištu New Times u Kini. Očekuje se da će preostale novogradnje biti isporučene do jula 2024.

Izvor: Shipping Telegraph

Podijeli vijest:

Leave a Reply