Skip to main content
search
VijestiSvijetUncategorized

Kako najveći brodovlasnici Grčke pomažu brodogradilišta Elefsina

AAA

Izvor fotografije: Aerial-motion / Shutterstock.com

U očekivanju odluke prvostepenog suda u Atini o planu restrukturiranja koji je podnijela Onex Group, u međuvremenu je 31 brod pristao u brodogradilištu Elefsina na remont. Međutim, kao i u Neorion-u, grčki brodovlasnici u Elefsina-u podstiču napore za oživljavanje grčke brodogradnje.

Tako su, u cilju solidarnosti i podsticanja grčke brodogradnje, velika imena grčkih brodovlasnika dovela svoje brodove u brodogradilište Elefsina na remont.

Četvorica iz ove grupe imaju pomorske kompanije koje su uvrštene na njujorškoj berzi. To su Petros Pappas, George Youroukos, dr. Nikos Tsakos, Peter Livanos, dok Andreas Martinos i Theodoros Veniamis imaju neuvrštene kompanije, kao i Hadjieleftheriadis, Karastamatis, Kertsikov iz Eleston-a.

Prvi je u novembru, prošle godine, u pravcu brodogradilišta Elefsina krenuo Petros Pappas.

Star Bulk-ov teretni brod Star Cleo od 56,582 dwt izgrađen 2013. godine, došao je na pristanište, šireći uzbuđenje među zaposlenicima koji su vidjeli kako njihove karijere okreću ljepšu stranicu nakon više problematičnih godina u prošlosti.

Nakon Petros Pappas-a, 27. decembra prošle godine, još jedan međunarodno ugledan, moćni grčki brodovlasnik, dao je povjerenje grčkoj brodogradnji. To je Andreas Martinos iz Minerva Marina, koji je doveo jedan od svojih tankera u brodogradilištu Elefsina.
Bio je to tanker MR Minerva Antonia pod grčkom zastavom, izgrađen 2008. godine, kapaciteta 46.923 DWT.

17. aprila ove godine, jedan od najvećih brodova koji je ikada došao u neko grčko brodogradilište, stigao je u brodogradilište Elefsina. Bio je to kontejnerski brod, CMA CGM Alcazar, kojim je upravljao Technomar George Youroukos-a. Dug je gotovo 300 metara, a izgrađen 2007. godine.

Nekoliko dana kasnije, 27. aprila, došao je red na Tsakos Group i brod M/T Arctic, dugačak 275 metara, širok 50 metara, kapaciteta 163.216 dwt.

Već 8. juna osvanuo je veliki dan za brodogradilište dok su dočekivali remont svog prvog broda za prevoz prirodnog tečnog gasa u vlasništvu Peter Livanos-a. Okarakterisan je kao veliki dan, jer su brodovi za prevoz tečnog prirodnog gasa najteži i najzahtjevniji brodovi u smislu energetske bezbjednosti.

Brod nosi ime Gaslog Athena, dug 285 metara, to je bio 23. brod koji je stigao u brodogradilište Elefsina na remont.

U međuvremenu, Onex Group nastavlja nesmetano program nadogradnje objekata i operativnih sposobnosti brodogradilišta Elefsina, što je prekretnica u podizanju brodogradnje u Grčkoj.

Izvor: newmoney.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply