Skip to main content
search
VijestiSvijet

Male tajne velike električne dizalice CBG 500 E

AAA

Izvor fotografije: Liebherr press

Holandska kompanija ZHD Stevedores naručuje prvu potpuno električnu pretovarnu dizalicu (CBG 500 E) od Liebherr-a. Dizalica, koja je nedavno lansirana na tržište, ima kapacitet podizanja do 105 tona i maksimalnu sposobnost hvatanja do 90 tona.

Dizalica će se koristiti za rukovanje rasutim teretom na području Rotterdam-a i ZHD terminala u Dordrecht-u i Moerdijk-u.

Prototip potpuno električne dizalice CBG 500 E ostaće na testnoj platformi u Liebherr-ovoj fabrici u Rostock-u do trećeg kvartala 2023. Zatim će biti instaliran na ZHD-ovoj renoviranoj barži Ahoy 50 i koristiće se za rukovanje u zaštićenim vodama Holandije.

Sa proširenim dometom dizalice i karakteristikama specifičnim za primjenu, biće moguć direktan pretovar, odnosno utovar i istovar barži i brodova bez dodatne opreme za utovar.

Plutajuća dizalica Ahoy 50 će moći da radi ili sa kopna ili zahvaljujući napajanju sa broda kada veza sa terminalom nije dostupna. Struju na brodu će proizvoditi novoinstalirani Stage V generatori, koji su u skladu sa najnovijim standardima emisije u poslovanju..

Dizalica ima sistem za rekuperaciju energije, LiCaTronic, a u saradnji sa ZHD-om usvojen je paket karakteristika po mjeri.

Dizalica nudi performanse rukovanja do 2.000 tona na sat i maksimalni domet od 50 metara. Posebno dizajnirana rešetkasta grana čini je posebno krutom i laganom, što dodatno poboljšava performanse obrtanja i istovremeno smanjuje potrebe za energijom.

Produžetak kabine i visoko pozicioniranje obezbijeđuju da rukovalac dizalice ima optimalan ugao gledanja na sve procese.

ZHD je usvojio ranu preferenciju za električne opcije. U poređenju sa neelektričnim alternativama, dizalici nije potrebno hidraulično ulje u pogonskom sistemu. Potrošnja energije je takođe smanjena, jer ne postoji hidraulično kolo koje bi zahtijevalo kontinuirano osnaživanje glavnih pogona.

Sazvežđe napredne inverterske tehnologije, skladištenja energije i upravljanja energijom specifičnog za aplikaciju dovodi do snažnog pogonskog sistema uz istovremeno smanjenje potrebne energije.

CBG 500 E je stoga teška pretovarna dizalica koja radi bez emisija, kaže Liebherr.

Očekuje se da će dizalica biti u funkciji oko decembra 2023/januara 2024. godine.

Izvor: Maritime Logistics Professional

Podijeli vijest:

Leave a Reply