Skip to main content
search
VijestiSvijet

SeaWalk, stabilna instalacija za turiste sa kruzera

AAA

Izvor fotografije: Sea Walk

Na simboličan način, ostvarila se mitska ideja o „hodanju po moru“, sa jednom, na prvi pogled jednostavnom instalacijom koja se već sada koristi u malim, egzotičnim naseljima blizu morskih obala, uvijek magnetski privlačnim putnicima sa kruzera.

A, kako je dobro poznato, industrija ovakvih krstarenja raste širom svijeta i ima dugu istoriju, koja je, na primjer u Norveškoj i norveškim fjordovima, duža od 150 godina, tokom kojih je imala prosječni rast od 5-10% godišnje.

U 2023. godini, sa takvom tradicijom i sa takvim iskustvom, ova prebogata skandinavska država došla je do tačke u kojoj obale norveških turističkih destinacija nemaju više kapaciteta za praćenje rasta turističke invazije, što je dovodi do izgubljene dobiti i za industriju i za odredišta.

U nekim slučajevima atraktivne destinacije uopšte nemaju odgovarajuće pristanište za kruzere i ne mogu je izgraditi, a druga mjesta bila su prisiljena da smjeste takva pristaništa u industrijskim područjima koja nisu atraktivna za turiste.

Međutim, sve se to mijenja sa SeaWalk-om.
Naime, SeaWalk se može instalirati bilo gdje, zauzima manje prostora od pristaništa i može se rastaviti i ponovo iskoristiti.

SeaWalk se bazira na dobro dokazanoj tehnologiji koja se koristi u naftnoj industriji u Sjevernom moru.

Vrijeme u norveškim fjordovima ne može se uporediti sa teškim i ekstremnim vremenskim uslovima u kojima ovakva instalacija zapravo može izdržati da bude stabilna i da daje stabilnost onome ko se kreće njome.

Uzgred, Norveška država se, uprkos otvorenosti za masovni turizam, ozbiljno potrudila da kroz zakonske propise sačuva potpunu autentičnost naselja na morskim obalama.

William Tatham, potpredsjednik za krstarenje lučkom upravom Jamajke, rekao je prilikom prve demonstracija Sea Walk-a da turisti sad mogu da obiđu svako fascinantno odredište „bez uticaja na njegovo krhko okruženje“.

Može li Sea Walk pomoći malim i velikim pristaništima na Jadranu, gdje turističkim kruzerima godišnje prođu milioni ljudi? Stari mediteranski gradovi, osjetljiva pristaništa, relativno mali prostori za manevrisanje, a kolone turista u sezoni i van nje, često su nepregledne.

Prema svemu viđenom i prikazanom na brojnim demonstracijama, Sea Walk bi svakako bio vrlo koristan kao pomoć prilikom iskrcaja i na druge načine. Ne kao u fjordovima Norveške gdje je more uvijek mirno, ali u dobrom dijelu godine, tokom turističke sezone i sezone kruzinga, sigurno.

Izvor: Sea Walk

Podijeli vijest:

Leave a Reply