Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sedmi Grčko-britanski pomorski forum

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Održan je sedmi Grčko-britanski pomorski forum, kojeg je organizovao Maritime London u partnerstvu sa britanskom ambasadom u Atini i Odjeljenjem za poslovanje i trgovinu u Velikoj Britaniji. Otvarajući ovaj događaj (20. juna 2023), britanski ambasador Velike Britanije u Grčkoj Matthew Lodge pozdravio je okupljene grčke brodovlasnike i tom prilikom rekao:

Snažno partnerstvo između klastera pomorskih usluga u Velikoj Britaniji i grčke pomorske industrije, koja kontroliše najveću svjetsku trgovačku flotu, koja čini 21% globalne nosivosti, izuzetno nam je važno. Naše dvije nacije imaju ponosnu pomorsku istoriju i tradiciju...Uprkos izazovima u posljednjih nekoliko godina - od novih propisa protiv globalnog zagrijavanja, do rata u Ukrajini - pomorska industrija pokazala je svoju izvanrednu sposobnost prilagođavanja promjenjivom i nestabilnom međunarodnom okruženju.

Generalni direktor Maritime London-a Jos Standerwick zahvalio se ambasadoru i Pomorskom klubu što su bili domaćini događaja, predavši govornicu Chris Barton-u, komesaru za trgovinu za Evropu, u Odjeljenju za poslovanje i trgovinu i Sotiris Leontaris-u, šefu komercijalnog odjeljenja, u britanskoj ambasadi u Atini.

Raspravljali su o viziji i prioritetima vlade UK-a, razvoju trgovinskih odnosa UK-a i EU-a od potpisivanja sporazuma o trgovini i saradnji u decembru 2021. te o tome gdje i kako Ujedinjeno Kraljevstvo može pomoći grčkim brodovlasnicima koji žele da modernizuju svoje flote ulaganjem u zelenije opcije.

Publika je zatim saslušala panel stručnih govornika, koji je moderirao Gordon Robertson, šef Grčke u North Standard-u, kako raspravlja o praktičnim razmatranjima i komercijalnoj stvarnosti buduće regulative EU ETS.

Izvršni direktor Baltičke berze Mark Jackson, viši saradnik HFW-a Constantinos Bitounis i Theo Kourmpelis, strateški poslovni partneri u Lloyd’s Register-u, razgovarali su o mehanici koja stoji iza EU ETC-a, dotičući se i CII-ja, te kako bi brodovlasnici i čarteri mogli steći konkurentsku prednost u razumijevanju komercijalne dinamike.

David Evans, partner, Međunarodne poreske i transakcijske usluge u EY LLP-u, u svojoj prezentaciji skrenuo je pažnju na sve veću potrebu za poreznom transparentnošću i potencijalnim implikacijama za globalni pomorski promet koje proizlaze iz “globalnog minimalnog poreza”.

Seminar je završen izlaganjem Siiri Duddington, partnerke u advokatskoj kancelariji Hill Dickinson, koja je svoj govor usmjerila na to kako dokazati usklađenost sa sankcijama, naglašavajući važnost temeljnog razumijevanja procesa potvrđivanja danas sve složenijeg okruženja sankcija.

Izvor: Maritime London

Podijeli vijest:

Leave a Reply