Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izvršni direktor V.Ships Greece, Costas Kontes, o izazovima brodovlasnika na rastućem grčkom tržištu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Na čelu ste V.Ships Greece, dijelu globalne kompanije za upravljanje brodovima V.Group, već sedam godina — kako se tržište promjenilo za ovo vrijeme?

Kada sam prvi put preuzeo ulogu generalnog direktora, lokalno tržište je bilo skeptično prema trećim kompanijama za upravljanje, sa mnogim djelimičnim uslugama za testiranje našeg pristupa. Sada, međutim, grčki brodovlasnici nas vide kao dopunu internom menadžmentu kako bismo iskoristili naše globalne razmjere i lokalnu stručnost.

Zaista, s obzirom na to da Grčka održava vodeću poziciju među brodarskim nacijama, sve više uočavamo veliki apetit za outsourcing-om od strane grčkih principala jer oni vide vrijednost od globalnog igrača sa lokalnom ekspertizom kao što je V.

Broj grčkih plovila pod vašim upravljanjem je porastao poslednjih godina — na šta to pripisujete?

Neprestano procjenjujemo i usavršavamo našu strategiju kako bismo dokazali da V.Ships može pružiti uslugu koja je u skladu sa očekivanjima kupaca i stvoriti istinska partnerstva sa našim kupcima sa dodanom vrijednošću.
Vizija, pouzdanost i izvrsnost su naše glavne riječi. Biti dio V.Group pruža spoljnim izvorima pristup resursima bez premca i nivou razmjera koja može koristiti objema stranama. Brodovlasnici takođe mogu iskoristiti iskustvo koje smo izgradili tokom mnogih decenija i imati koristi od naših snažnih odnosa sa dobavljačima.
Mnogi vlasnici koji ulaze u nove segmente, poput LNG-a ili putničkog prevoza, oslanjaju se na našu stručnost u tim područjima. Biti mnogo više od vlasnika brodova takođe je atraktivan predlog jer brodarskoj industriji pružamo niz pomorskih usluga – od usluga socijalne brige za posadu kao što su ugostiteljstvo, digitalni novčanici i putovanja, do lanca snabdijevanja, osiguranja i tehničkih usluga.
Zapravo, opslužujemo oko 3.500 plovila na globalnom nivou. Sjajno je vidjeti više partnera koji će nam se pridružiti na ovom putovanju.

Koji su vaši ciljevi u regiji za sljedećih pet godina?

Grčka je jedna od najvećih zemalja brodovlasnika na svijetu i vidimo ogromne mogućnosti za rast, zbog čega smo uložili u mjeri u kojoj jesmo i nastavićemo to činiti. Ne postavljamo ciljeve u smislu broja brodova kojima želimo da upravljamo. Radije postavljamo ciljeve vezane uz kvalitet i našu sposobnost da nastavimo da upravljamo većim brojem plovila u skladu sa nivoom kvaliteta koju naši kupci očekuju od nas.
Ne radimo uvijek kako treba-niko to ne radi. Ali, svakako se trudimo da osiguramo da pružamo najkvalitetnije usluge koje naši klijenti mogu dobiti.

U kojoj mjeri dekarbonizacija oblikuje vašu strategiju?

Dekarbonizacija je najveća transformacija koju će naša industrija doživjeti tokom naših života, a saradnja je ključna za razumijevanje složenosti, izazova i rješenja.
Nastavljamo da ulažemo vrijeme, novac i resurse kako bismo podržali naše klijente u suočavanju sa izazovima povezanim sa ciljevima dekarbonizacije. To utiče na način na koji upravljamo našim portfeljem plovila i blisko sarađujemo sa našim grčkim kupcima kako bismo udovoljili zahtjevima pokazatelja intenziteta ugljenika i postojećeg indeksa energetske efikasnosti te im pomogli u postavljanju i postizanju njihovih ciljeva dekarbonizacije.
Osim dekarbonizacije, našu strategiju oblikuju i drugi “disruptori” jer ih interno nazivamo – regulacija, digitalizacija i oskudica posade.
Ti faktori zahtijevaju razmjere i stručnost za njihovo pametno rješavanje i predviđamo da će više kompanija zbog toga da razmotri outsourcing.

Sa porastom digitalizacije i novih tehnologija, kako osigurati da vaši timovi drže korak kada su u pitanju treninzi?

Sa 44.000 pomoraca i gotovo 3.000 kolega na kopnu širom svijeta, ulažemo velike napore kako bismo osigurali da svi naši ljudi budu što bolje obučeni, a to uključuje i naš grčki tim. Budući da nastojimo pronaći sigurna rješenja za postizanje ciljeva dekarbonizacije i prihvatiti digitalizaciju, ključno je razviti i ažurirati odgovarajuće programe osposobljavanja. Odvija se ogromna količina istraživanja i razvoja, posebno u vezi sa dekarbonizacijom i novim gorivima, ali moramo povesti naše pomorce na ovo putovanje, takođe ugostiti one mlađe generacije koji mogu očekivati drugačije načine obuke od onoga što smo razvili u prošlosti.

Izvor: LLoyd’s List

Podijeli vijest:

Leave a Reply