Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

„Barska plovidba“ i „Crnogorska plovidba“, vraćaju kredit kineskoj Exim banci

AAA

Izvor fotografije: Baloncici / Shutterstock.com

Dvije pomorske kompanije u vlasništvu države Crne Gore, Barska plovidba iz Bara i Crnogorska Plovidba iz Kotora, kreditno su zaduženi kod kineske Exim banke. I jedna i druga kompanija bile su krajem jula 2023. dužne da uplate dospjelu ratu, pa je Barska plovidba iz svojih sredstava uplatila 1,86 mil USD kineskoj Exim banci, a Crnogorska plovidba će to da uradi u nekoliko uplata tokom preostalog perioda jul-avgust, ali dug u cjelini neće moći da otplaćuje. Tačnije, platiće 50 %  tog duga.

Obje državne kompanije vraćaju kineskoj banci kredite uzete za kupovinu četiri broda “Bar”, “Budva”, “Kotor” i “Dvadeset prvi maj”. 

Do sada je, što kroz učešće, što kroz kredit, ukupno otplaćeno, na ime kupovine brodova oko 59,1 mil USD, od čega je Crnogorska plovidba uplatila nekih 23,5, a Vlada oko 35,6 miliona dolara.

Do otplate cjelokupnog kredita sa kamatom, Crnogorskoj plovidbi je ostalo još oko 9,8 mil USD, a zadnja rata kredita dospijeva za plaćanje 21. januara 2025. godine. Brodovi Crnogorske plovidbe su dati u najam pomorskoj kompaniji iz Sjedinjenih Američkih Država, brod “Kotor” od 22. juna prošle 2022. godine a brod “Dvadeset prvi maj” od 24. oktobra 2022.

Unajmitelj brodova “Bar” i “Budva” je pomorska kompanija Norden iz Danske.

Brodovi Crnogorske plovidbe “Kotor” i “Dvadeset prvi maj” kupljeni su 2012. godine, preko kredita Exim banke. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 mil USD. Ukupan kredit bez kamate iznosi 47,39 mil USD, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona.

Brodovi Barske plovidbe “Bar” i “Budva” su kupljeni 2012. godine, a njihova izgradnja završena je 2014. godine u brodogradilištu Jinling u Kini. Preuzeti su 18. septembra i 8. oktobra 2014. godine, kada je i otpočeto njihovo komercijalno eksploatisanje. Iznos kredita za kupovinu oba broda je 46,4 mil USD sa kamatnom stopom od dva posto, sa rokom otplate od 15 godina i grejs periodom od pet godina. Crnogorska plovidba je u stopostotnom vlasništvu države, dok je u Barskoj plovidbi država vlasnik oko 52% akcija.

Izvor: eKapija

Podijeli vijest:

Leave a Reply