Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nova flota Explora Journeys-prekretnica u poslu luksuznih putovanja

AAA

Izvor fotografije: Explora Journeys images

Odjeljenje za kružna putovanja MSC Group-e proslavio je značajnu prekretnicu u svom kontinuiranom rastu isporukom i službenim pokretanjem Explora Journeys, novog brenda luksuznih putovanja.

Ulaganje u novi brod iznosilo je preko 500 miliona eura. Ovo je prvi od četiri luksuzna broda koje će izgraditi Fincantieri, jedna od najvećih svjetskih brodograđevinskih grupacija sa sjedištem u Italiji, u investicionom planu vrijednom 2,3 milijarde eura.

Tradicionalnom pomorskom događaju prisustvovali su Gianluigi Aponte – osnivač i predsjednik MSC Group-e, Pierfrancesco Vago – izvršni predsjednik odjeljenja za krstarenje MSC Group, kuma broda Zoe Africa Vago, a u ime Fincantieri-ja Pierroberto Folgiero, glavni izvršni direktor, kao i predstavnici građevinskog tima MSC-a zajedno sa menadžerima i radnicima iz brodogradilišta.

Pierfrancesco Vago, izvršni predsjednik odjeljenja za krstarenje MSC Group, izjavio je:

Danas je istorijski dan i predstavlja odlučujući korak na našem putu rasta, jer označava ulazak MSC Group u sektor luksuznih putovanja. Ovaj segment ima snažne izglede za rast, u koje čvrsto vjerujemo i čije standarde nastojimo da redefinišemo, usmjerenjem na izvrsnost i luksuz. Explora Journeus biće jedan od najljepših i najpoznatijih ambasadora 'Made in Italy' na moru, što svjedoči o italijanskom preduzetništvu širom svijeta.

Četiri broda Explora Journeys koštaće 2,3 milijarde eura, a donijeće italijanskom preduzetništvu iznos veći od 10 milijardi eura, pružajući značajan doprinos razvojnim izgledima zemlje. Što se tiče zapošljavanja, izgradnja svakog pojedinog broda zahtijeva preko sedam miliona radnih sati, a prosječna zaposlenost je 2.500 ljudi za dvije-tri godine.

Pierroberto Folgiero, glavni izvršni direktor, Fincantieri, je na ovo dodao:

Klasa Explora jasno označava razvoj prema kojem Fincantieri ide. Zaista, ulazeći na tržište luksuznih krstarenja, Explora I predstavlja projekat namijenjen usponu nekoliko koraka u približavanju brodu budućnosti. Od najsavremenijih selektivnih katalitičkih redukcijskih rješenja i visokoefikasnih sistema, napredovaćemo do tečnog prirodnog gasa i vodonika u jedinicama koje slijede. Ovaj put pokazuje evoluciju naše grupe, od proizvođača do pokretača energetske tranzicije u brodogradnji.

Ovaj luksuzni brod provešće nekoliko nedjelja u sjevernoj Evropi kako bi ponudio niz različitih itinerera, a zatim će preći na Atlantski okean i provešće zimu u Sjevernoj Americi i Karipskom moru prije nego što se u ljeto 2024. vrati u Evropu na putovanja Sredozemnim morem.

Explora II se trenutno gradi u Fincantieri-jevom brodogradilištu u Genovi, a u upotrebu će stupiti u avgustu 2024. godine.

Explora III postaće prvi od dva broda na LNG-u koji će se pridružiti floti Explora Journeys, sa godinom isporuke – 2026. a godinu dana kasnije je planirana i Explora IV (2027).

Sva plovila Explora Journeys biće opremljena najnovijim ekološkim i morskim tehnologijama, uključujući selektivnu tehnologiju katalitičkog smanjenja, priključcima za napajanje na obali, podvodne sisteme upravljanja bukom koji pomažu u zaštiti morskog života i sveobuhvatan raspon energetski efikasne opreme na brodu za optimizaciju upotrebe motora za dalje smanjenje emisija.

Izvor: Fincantieri press

Podijeli vijest:

Leave a Reply