Skip to main content
search
VijestiSvijet

Eastern Pacific Shipping koristi održive premaze i pokreće ekološku transformaciju

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Eastern Pacific Shipping (EPS) nastavlja da pokreće dekarbonizaciju implementacijom Graphite Innovation & Technologies (GIT) premaza propelera na bazi grafena, bez biocida u svojoj floti. Opsežna primjena će maksimizirati performanse plovila sa GIT-ovim ekološki prihvatljivim, veoma izdržljivim premazom, sa ultra niskim trenjem. Ovaj premaz za propeler – XGIT-PROP – izuzetno je efikasan način za poboljšanje i održavanje CII ocjene tokom dokovanja.
Dvije kompanije počele su da rade zajedno prije godinu dana. EPS je primijenio XGIT-PROP na propeler LPG tankera, Quebec. Od primjene, plovilo je zabilježilo poboljšane performanse plovila i zadržalo je ocjenu CII. Zbog toga je EPS odlučio da proširi usvajanje tehnologije i planira da u 2023. i 2024. godini nanese premaz na 15 brodova tokom dokovanja.

XGIT-PROP je ekološki prihvatljiv propelerski premaz na bazi grafena koji poboljšava efikasnost pogona, a površinu propelera održava glatkom i bez biofouling-a.

Nanošenje ovog premaza osigurava da se štetni toksini i biocidi ne ispuštaju u okean. Ovo usvajanje podržava ambicije EPS-a u smanjenju emisija GHG-a i pomaže kompaniji da postigne agresivne ciljeve održivosti.

Pavlos Karagiannidis, vođa sektora optimizacije flote u EPS-u, izjavio je:

Pomorstvu trebaju kompanije poput GIT-a, koje vode put u održivim rješenjima premaza. GIT-ove premaze za propelere vidimo kao dio našeg portfelj rješenja za postizanje dugoročne efikasnosti goriva i smanjenje emisija. Trudimo se da pozitivno utičemo na naše okeane i vidimo GIT i njihove premaze kao ključni način da to uradimo. Ovo je još jedan održiv korak naprijed za našu kompaniju.

Specijalizovan za održive premaze, GIT je razvio nekoliko morskih premaza za flote koje su zainteresovane za smanjenje njihovog uticaja na okolinu uz poboljšanje performansi plovila. GIT-ov XGIT-PROP je troslojna tehnologija premaza na bazi grafena koja je posebno dizajnirana da izdrži teške radne uslove. Ima snažnu sposobnost oslobađanja biofouling-a uz održavanje glatke površine i smanjenje potrebe za „poliranjem“ propelera. Takođe održava propulzivnu efikasnost propelera i smanjuje oštećenja zbog kavitacije, čime se smanjuje emisija buke.

Eastern Pacific Shipping Pte. Ltd. (“EPS”) je vodeća brodarska kompanija koja je posvećena zelenom i tehnološki vođenom rastu industrije. Sa sjedištem u Singapuru, posljednjih 30 godina.

GIT je kompanija za održive premaze koja pokreće ekološku transformaciju u sektoru pomorskog saobraćaja i nudi cijeli niz jednostavnih premaza koji rješavaju izazove u industriji u ispunjavanju novih regulatornih mjera.

Izvor: Eastern Pacific Shipping

Podijeli vijest:

Leave a Reply