Skip to main content
search
VijestiSvijet

Nedokučivi putevi sirove nafte i njenih dobavljača

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Zapadnoafričke zemlje suočavaju se sa izazovima u proizvodnji i izvozu nafte na međunarodna tržišta. Očekuje se da će takav razvoj dovesti do preraspodjele ruta na tržištu tankera.
Konkretno, nedavni izvještaj brodskog brokera Gibson-a fokusira se na procijenjeni pad izvoza sirove nafte iz zapadnoafričkih zemalja.

U tom scenariju Evropa bi se, kako bi zadovoljila svoje energetske potrebe, okrenula udaljenijim tržištima, pri čemu bi najvjerovatniji kandidati bili SAD, Bliski istok i Latinska Amerika.

U svakom slučaju, u tom scenariju očekuje se povećanje potražnje za „miljama u tonama“, čime će se dodatno ojačati tržište tereta. Istovremeno, Gibson se okreće uvozu naftnih derivata iz zapadnoafričkih zemalja.

Do 2023. godine ostvaren je uvoz od oko milion barela dnevno. Sada dosta ovih „buradi“ dolazi iz Rusije, pošto je ruska energetska roba, u najmanju ruku, „nepopularna“ na evropskim tržištima. Štaviše, s obzirom na nižu cijenu ruskih naftnih derivata, očekuje se da će se ovaj razvoj održati, ako ne i dalje ojačati, iako se očekuje da će ukupan uvoz nafte iz zapadne Afrike opasti.

Izvor: naftikachronika.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply