Skip to main content
search
VijestiSvijet

Grčka je i dalje najveća pomorska sila na svijetu

By 02/08/2023August 12th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Grčka je i dalje najveća pomorska sila na svijetu jer grčki brodovlasnici kontrolišu 21 posto svjetske tonaže, sa flotom od 5.520 plovila.

Flota u grčkom vlasništvu odlučno doprinosi osiguravanju bezbjednosti snabdijevanja hranom i energetsku autonomiju Evropske unije.

U periodu 2012-2022 pomorski saobraćaj doprinio je 148 milijardi eura priliva u grčku ekonomiju. Grčka pomorska zajednica neprestano ulaže u nove, još efikasnije brodove i tehnologije kojim se smanjuju tragovi štetnih gasova.

Tačnije, Godišnji izvještaj Unije grčkih brodovlasnika za razdoblje 2022-2023 uključuje odjeljke o konkurentnosti, finansiranju i ljudskih resursa u pomorskom saobraćaju.

Poseban naglasak stavljen je na razvoj događaja vezan za dekarbonizaciju sektora kako na međunarodnom nivou revizijom Strategije IMO-a za smanjenje emisija štetnih gasova, tako i na evropskom nivou donošenjem zakonodavnih mjera paketa “Fit-for-55” (uključivanje pomorskog saobraćaja u sistem EU ETS, Pomorska uredba FuelEU).

Predsjednica Unije grčkih brodovlasnika Melina Travlou u svom obraćanju napominje između ostalog: 

U novom poretku koji doživljavamo, djelujemo ujedinjeno i sa vizijom.

Sa vjerom i djelima koja brane naše pomorstvo i razvijaju naš pomorski saobraćaj, zadržavajući ga antropocentričnim i vodećim. Naš cilj je zaštita grčkog pomorstva. Da zaštitimo glavni grad naše zemlje. Jer, kao što je mudro rekla Proročica u Delfima, drveni zidovi spašavaju grad.

Potrebno je modernizovati pomorsko obrazovanje. I u ovom području, naša je odgovornost i dužnost da mladi ljudi naše zemlje shvate perspektivu i kvalitet pomorske struke. Naša je dužnost da radimo zajedno, za pomorsku zajednicu i državu, u tom smjeru. Sa pitanjem pomorskog obrazovanja povezana je konkurentnost grčkog registra koji je direktno povezan sa nadogradnjom i digitalizacijom njegovih usluga.

Grčki pomorski saobraćaj je simbol nacionalnog ponosa. Grčki brodovlasnici istorijski su bili povezani sa socijalnom solidarnošću. Nacionalno dobročinstvo sinonim je za grčki pomorski saobraćaj. Vraćanje svojoj zemlji je način života grčke pomorske porodice.

Trgovačka flota u grčkom vlasništvu najveća je na svijetu po prevozu tereta između trećih zemalja, sa više od 98% svoje nosivosti.

Grčki brodovlasnici uglavnom se bave transportom rasutih tereta, sektorom specijalizovanim za prevoz robe kao što su žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi, nafta i gas, gvozdena ruda, hemikalije, ugalj, đubrivo i šumski proizvodi.

Izvor: newmoney.gr

Podijeli vijest:

Leave a Reply