Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zašto slavimo Međunarodni Dan svjetionika, 7. avgust?

By 07/08/2023August 12th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Međunarodni Dan svjetionika zaista postoji, mada to zvuči kao anahronizam. Ali, da li je tako?

Svjetionici su najveći i najznačajniji objekti pomorske signalizacije koji omogućuju sigurnu dnevnu i noćnu plovidbu određenim morskim područjem. Izgrađeni su na najistaknutijim i/ili najudaljenijim tačkama mora.

Sastoje se uglavnom od kamenih zdanja sa uočljivom kulom. Na crnogorskoj obali, najstariji među njima nalazi se na pet kilometara od Ulcinja, na poluostrvu Mendri, na južnom ulazu u prelijepu uvalu Valdanos. Taj svjetionik postoji od 1886. godine i danas je jedan od poslednjih na Jadranu sa ljudskom posadom.

S obzirom da već 130 godina dočekuje pomorce koji ulaze u Jadran, ovaj svjetionik je registrovan u svim nautičkim kartama svijeta. Nekada je, pokojni njemački biolog, dr Martin Šnajder-Jakobi, predlagao da se od Valdanosa do Starog grada napravi staza za pješake na kojoj bi svjetionik Mendra bio jedna od atrakcija.

Danas su svi svjetionici automatizovani i nadziru se daljinskim lomandama. Međutim, zbog značaja svjetionika za sigurnost plovidbe i zaštite svjetioničarskih zgrada od propadanja, na 16 svjetionika na hrvatskom dijelu Jadrana, još uvijek se nalazi svjetioničarska posada (po 1 ili 2 svjetioničara u smjeni). Njih 34 je bez posade.

Uglavnom su opremljeni glavnim i rezervnim svijetlom. Domet glavnog svijetla je do 30 milja. Neki svjetionici su opremljeni uređajem sa radarskim odrazom (racon) i/ili sistemom za maglu (detektor magle i sirena za maglu).

Jedan od najisturenijih svjetionika na Jadranu „sa ove strane“, nalazi se na rtu Stončica na istočnoj obali ostrva Visa. To je osmougaona kamena kula sagrađen još 1865. godine. Visina kule svjetionika je 28 metara, domet glavnog svjetla 30 milja, a rezervnog 12 milja.

Svjetioničari polako odlaze u prošlost, a svjetionici i dalje vrše svoju funkciju. Neki od njih su postali prava turistička atrakcija. Neki su jednostavno usamljeni, bez posade, ali su dio prirodnog sklada i opominju čoveka na oprez prilikom plovidbe. „Obavještavaju“ zalutale da je „spas“ blizu i daju im sigurnost.  Možda Dan svjetionika treba i zato obilježavati. Čovjek je uprkos savremenim tehnologijama, manji od prirodnih sila.

Autor: Nikola Vlahović, pomorstvo.info

Podijeli vijest:

Leave a Reply