Skip to main content
search
VijestiSvijet

Concordia Maritime prodala 10 tankera u 18 mjeseci

AAA

Izvor fotografije: Concordia Maritime images

Concordia Maritime sklopila je ugovor o prodaji još dva svoja tankera, čime je u suštini završena prodaja cijele svoje flote u proteklih 18 mjeseci dok je pokušavala da smanji dugove. Kompanija ima jedan preostali tanker koji je u dugoročnom čarteru nakon što je prodala 10 plovila.

Proces prodaje je počeo početkom 2022. kako bi se smanjio dug i smanjili troškovi na čekanju. Od tada, kompanija se okrenula da iskoristi prednosti snažnog tržišta i visokih cijena za starija plovila.

Očekuje se da će prodaja poslednja dva broda, nakon otplate kredita i obaveza prema povezanim licima, generisati više od 9 miliona dolara likvidnosti za Concordia-u.

Strategija Concordia-e bila je da brodove stavi na srednjoročne i dugoročne ugovore o čarteru. Nagomilali su velike dugove gradnjom brodova i bili su teško pogođeni dugotrajnim slabim tržištem.

Kada se tržište oporavilo 2022., čarteri su smanjili beneficije, ali su prodaju plovila učinili sve privlačnijom.

Najnoviji ugovor odnosi se na prodaju dva tankera od 65.200 dwt, Stena Progress izgrađenog 2009. godine i Stena Premium izgrađenog 2011. godine.

Kompanija napominje da su Stena Progress i Stena Premium od 2021. godine na petogodišnjem čarteru za Stena Bulk, koja je zauzvrat iznajmila plovila kombinacijom kratkoročnih i srednjoročnih ugovora.

“Intenzivno radimo na ucrtavanju budućeg smjera i poslovanja kompanije”, rekao je Erik Lewenhaupt, izvršni direktor Concordia Maritime-a.

Nakon prodaje, flota Concordia Maritime sastojaće se od jednog plovila, Stena Polaris, koje je od početka 2022. iznajmljena ugovorom bez posade US Crowley Government Services-u.

Crowley je zauzvrat iznajmila brod US Military Sealift Command-u.

Ugovor sa Crowley uključuje mogućnosti produženja do kraja 2026. godine.

Concordia je istražila niz mogućnosti, uključujući i one iz 2022. godine kada je tražila mogućnost prenamjene nekih svojih tankera u kontejnerske brodove.

Kada se konstatovalo da to nije ekonomski izvodljivo, kompanija je 2022. nastavila sa prodajom ukupno sedam brodova.

Prodali su još jedan tanker u maju 2023. godine.

Uz potporu Stena-e, kompanija je u jednom trenutku upravljala nekim od najvećih tankera na svijetu.

Posljednja dva VLCC-a klase Concordia iz 1970-ih prodata su 2004. godine.

Njihove posljednje novogradnje isporučene su 2015. godine.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply