Skip to main content
search
VijestiSvijet

Vlasnik IKEA-e pridružuje se norveškom konzorcijumu za plutajuće vjetroelektrane

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Utemeljen na partnerstvu između Odfjell Oceanwind, provajdera tehnologija za plutajuće vjetroelektrane, i platforme za obnovljivu energiju Source Galileo, UtsiraVIND konzorcijum je sada dodatno osnažen ulaskom dva nova partnera – japanske energetske kompanije Kansai i Ingka Investments, glavne investicione ruke Ingka Group-e, matične kompanije čuvenog brenda namještaja IKEA. 

Kako je najavljeno, ovaj prošireni konzorcijum ima namjeru da se, u septembru 2023. godine prijavi na tender za razvoj, izgradnju i upravljanje plutajućim vjetroelektranama na području Utsira Nord, smještenom 32 kilometara od norveške obale u Sjevernom moru.

Planirano je da se, u prvom krugu pristupi izgradnji plutajućih vjetroelektrana u vodama dubine od 180 do 280 metara, sa ukupnim kapacitetom od 1,5 GW.

“Ušli smo u kritičnu fazu koja zahtjeva brzo reagovanje u pogledu zaštite od klimatskih promjena. U skladu sa tim, Ingka Investments se obavezala da će proširiti svoja ulaganja u obnovljivu energiju na iznos od 6,5 milijardi eura ($7,1 milijarda)”, izjavljuju iz kompanije.

Ingka Investments je od 2009. godine uložila nešto više od 3 milijardi eura u projekte obnovljive energije, a sada se nada da će novim ulaganjima napraviti korak napred ka ostvarenju stoprocentne obnovljive energije duž cijelog vrjednosnog lanca.

Ulaganjem u ove projekte, grupa je uspjela da generiše mnogo više obnovljive energije, u odnosu na energiju koju troši u svojim globalnim operacijama.

Cilj je da se proizvede 15TWh energije i podrži smanjenje emisije CO2 za 6 miliona tona u odnosu na osnovni nivo u fiskalnoj 2016. godini.

Iako, prvi put učestvuje u javnom tenderu ovog tipa, za Ingka Group-u ovo je četvrto ulaganje u projekte plutajućih vjetroelektrana, dok najnovija investicija od 28 miliona dolara uključuje sticanje 49% udjela u projekte plutajućih vjetroelektrana u Finskoj od strane OX2.

Izvor: Splash247

Podijeli vijest:

Leave a Reply