Skip to main content
search
VijestiSvijet

Solun u sporazumu o saradnji sa lukom Ashdod

AAA

Izvor fotografije: Nicolas Economou / Shutterstock.com

Saradnja luke Solun i izraelske luke Ashdod kod Tel Aviv-a, fokusirana je na inovacije, sa posebnim naglaskom na oblasti sajber sigurnosti i operativne efikasnosti.

Istovremeno, obje lučke kompanije će preduzeti zajedničke inicijative, sa ciljem da odgovore na pitanja koja se odnose na održivost, a koja se tiču ​​šireg sektora luka i pomorskog transporta.

Osim toga, sporazum predviđa zajedničku implementaciju aktivnosti umrežavanja, učešće u međunarodnim projektima i razmjenu znanja i najboljih praksi, što omogućava ThPA S.A. (Solun) da testira inovativne tehnologije i ideje kroz pomorsko tehnološko čvorište luke Ashdod.

Potpisivanjem sporazuma promoviše se snažna regionalna saradnja, između dvije najvažnije luke šireg mediteranskog regiona, te dodatno jačanje bilateralnih odnosa između Grčke i Izraela.

Solun je najveća tranzitna luka za konvencionalni teret u Grčkoj i jedna od vodećih luka u istočnom Mediteranu. Strateški locirana u sjevernoj Grčkoj, u blizini glavnih trans-evropskih autoputeva i željezničkih mreža, nudi direktan pristup zemljama jugoistočne Evrope i glavna je luka za jugoistočnu, centralnu i istočnu Evropu.

Ashdod je vodeća ekonomska kapija u Izraelu sa strateški povoljnom lokacijom, oko 40 km. iz Tel Aviv-a i blizu glavnih trgovačkih centara i autoputeva u zemlji. Luka Ashdod pruža klijentima specijalizovane usluge za veliku većinu industrijskih segmenata, podržane tehnološkim inovacijama.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply