Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zašto pomorska industrija ne bi trebalo da zanemari podvodnu buku

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Revidirane smjernice odobrene na MEPC 80 imaju za cilj da podignu nivo razgovora o povećanom zagađenju podvodnom bukom od komercijalnog brodarstva, postavljajući temelje za potencijalnu buduću regulativu.

Jedan od dokumenata IMO-ovog MEPC 80 koji je možda ostao nezapažen, bio je odobrenje revidiranih smjernica za smanjenje podvodnog zračenja (URN) iz komercijalnog brodarstva.

Cilj neobaveznih smjernica, koje su stupile na snagu 1. avgusta 2023., je podizanje svijesti i preporuka brodovlasnicima i projektantima da uzmu u obzir planiranje upravljanja bukom u najranijim fazama projektovanja brodova i modificiranju postojećih plovila kako bi umanjili podvodnu buku.

URN koji proizvode propeleri, trupovi, motori i druge mašine na brodu, kao i druge operacije na brodu, mogu imati negativan uticaj na morski život i predstavlja rastuću zabrinutost u IMO-u, među kreatorima politike i javnosti.

„URN može promijeniti način transporta.“, rekao je menadžer za pomorsku bezbjednost u BIMCO, Jepper Skovbakke Juhl, u pregledu revidiranih smjernica IMO URN. Buka putuje morem mnogo bolje nego vazduhom i može se stvoriti ljudskim aktivnostima kao što su rad brodova, istraživanje nafte i plina, razvoj vjetroelektrana na moru, jaružanje i slično.

“U proteklih 50 godina došlo je do trostrukog povećanja nivoa buke. Iz tog razloga, moramo nešto učiniti.”, rekao je Juhl.

Prema evropskom projektu Life-Piaquo koji finansira EU, prosječni nivoi buke u najprometnijim morima porasli su za gotovo 20 decibela u posljednjih pola vijeka, sa vidljivim efektima na morski život.

Iako trenutno ne postoje propisi, možda su na putu. “Buka i vibracije pod vodom i na brodu mogu se činiti odvojenim problemima, ali jedan odgovor na njihovo rješavanje je međusobno povezan i počinje u vrlo ranim fazama bilo kojeg projekta izgradnje plovila.”, navodi se u nedavno objavljenom dokumentu Bureau Veritas-a (BV).

Izvor: rivieramm.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply