Skip to main content
search
VijestiSvijet

Scorpio Tankers impresionira berzanske analitičare

By 10/08/2023August 19th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: MartinLueke / Shutterstock.com

U sektoru rafinisanih proizvoda, Scorpio Tankers (NYSE: STNG), koji kontroliše 113 plovila, je široko cijenjen u pomorskoj industriji. Sa viškom gotovinskog toka tokom prošlogodišnjeg tržišnog buma, STNG je postavio standard među sličnim kompanijama za finansijsku optimizaciju.

Sada na pola puta u 2023., STNG nastavlja da jača svoj bilans stanja, pozicionirajući ga tako da se oslanja na sve potencijalne uzlazne talase.

Analitičar dionica Greg Lewis, iz brokerske kuće BTIG, traži da se akcije po trenutnoj cijeni od oko 50 dolara po akciji, što je pad sa visokih 62 dolara sredinom februara, povećaju nakon normalnog ljetnjeg zatišja u stopama.

Analitičar Chris Robertson iz Deutsche Bank, uobičajeno je oprezan po pitanju cijena dionica STNG-a, ima mnogo skromniji cilj, 55 dolara, za akcije STNG-a. U svom izvještaju, on takođe napominje važnost razduživanja i ističe dvije mjere koje su „naklonjene dioničarima“, isplatu dividendi i otkup akcija.

Objašnjavajući svoju ciljnu cijenu, Deutsche Bank objašnjava: „Primijenili smo popust na našu analizu neto vrijednosti imovine kako bismo odražavali tekuću makroekonomsku neizvjesnost i rizik potražnje, koji i dalje preovladava tržištem.“

U Stifel-u, analitičar Ben Nolan je postavio cilj od 73 dolara po dionici. U svom izvještaju on naglašava da: „Scorpio nastavlja da zarađuje solidan novac i koristi taj kapital za oslobađanje i vraćanje kapitala dioničarima, prvenstveno putem otkupa dionica. Kompanija je otkupila ~10% dionica u kvartalu i smanjila dionice u opticaju za ~18% od 2022.”

Jon Chappell iz Evercore ISI je takođe vrlo raspoložen za dionice STNG-a – sa ciljem od 76 dolara u jednogodišnjem planu.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply