Skip to main content
search
VijestiSvijet

Norveška odobrila plan elektrifikacije Hammerfest LNG terminala

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Norveška vlada je dala zeleno svjetlo za Equinor-ov plan za nadogradnju gasnog polja Snøhvit i izvoznog postrojenja za LNG u Hammerfest-u, osiguravajući da gas nastavi da teče visokim stopama do kraja decenije.

Projekat Snøhvit predstavlja srednje veliki izvozni razvoj LNG-a i bio je prvi takve vrste u Evropi. Podvodno gasno polje nalazi se u Barencovom moru, iznad arktičkog kruga, a gas se pumpa više od 100 milja južno do Hammerfest LNG terminala za izvoz na ostrvu Melkøya. Projekat je počeo sa radom 2007. godine i njime se godišnje uteči oko 4,3 miliona tona gasa. CO2 koji se odvaja iz gasnog toka vraća se nazad u izvorišno polje, gdje se ponovo ubrizgava za skladištenje i stimulaciju bušotina.

Planom nadogradnje biće postavljena električna postrojenja za kompresiju gasa na kopnu u Melkøya-i, čime će se podržati proizvodnja na gasnom polju. Ovo će uključivati instalaciju kompresorskog modula, nove električne podstanice, parnih kotlova te značajna poboljšanja elektroenergetske mreže kako bi se dodatna električna energija prenijela do postrojenja. Nadogradnja mreže uključuje izgradnju posebnog tunela za nove visokonaponske kablove koji povezuju udaljene izvore električne energije sa obližnjim jezerom Hyggevatn, kao i novih podmorskih kablova koji će povezati jezero Hyggevatn sa Melkøya.

Projekt elektrifikacije postrojenja smanjit će emisije CO2 sa ovog mjesta za oko 850.000 tona godišnje, prema podacima iz Equinor-a. Ovo postrojenje predstavlja jedan od najvećih izvora CO2 u Evropi, a elektrifikacija bi trebala potpuno eliminisati emisije iz njegovog rada. (Emisije proizašle iz korištenja njegovih proizvoda će se i dalje nastaviti.)

Međutim, lokalni akteri izrazili su zabrinutost da bi elektrifikacija Hammerfest LNG terminala mogla podići cijene električne energije za druge potrošače u regiji Finnmark. Norveški parlament, Storting, podržao je vladu u razmatranju autorizacije za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida (CCS) umjesto elektrifikacije za Hammerfest LNG; Equinor se protivio CCS-u zbog visokih troškova, a vlada je na kraju odobrila elektrifikaciju – uz određene uslove. Dozvola odlaže potpunu elektrifikaciju od 2028. do 2030. godine, uz mogućnost korištenja gasne energije do 2033. godine.

“Projekat osigurava dugotrajni rad i izvoz iz Melkøya-e sve do 2050. godine.”, izjavio je Geir Tungesvik, izvršni potpredsjednik Equinor-a za projekte, bušenje i nabavku.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply