Skip to main content
search
VijestiSvijet

Zašto nikada ne biste trebali ulaziti u vodu sa kvadratnim talasima

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Kada se talasi iznenada formiraju u vrsti šahovske table na vodi, situacija postaje opasna, objašnjavaju stručnjaci. Ljudi se neprestano moraju podsjećati da su vrijeme i more nepredvidivi. Veoma poseban prirodni fenomen u ovom kontekstu je takozvani “cross sea”. To su talasi koji se formiraju u šahovnici na vodi i izgledaju kao gigantski kvadrati.

Doktor Ralf Weisse iz Helmholtz-Zentrum Hereon-a u Geesthacht-u, na pitanje kako se formira “cross sea” – i koliko je opasno, objašnjava: “Talasi se kreću u različitim pravcima na vodi, zavisno od smjera vjetra. “Cross sea” se javlja kada vjetar promjeni pravac, na primjer kada prođe hladan vremenski front. Tada, zbog promjene pravca, kvazi ‘novi’ talasi se susreću sa starima koji su već nastali.” Ovi suprotni pokreti bi onda doveli do formiranja poprečnih talasa. Takođe važi i sledeće: što jači vjetar, viši talasi. “Međutim, činjenica da talasi poprimaju oblik šahovnice je poseban slučaj – to se može desiti ako udare u prepreku i time promjene svoj pravac. Obično, poprečni talasi pokazuju haotičan obrazac.”

Opasnost za brodove i plivače

Ova takozvana hirovitost prirode je opasna za brodove: “Kapetani obično pokušavaju da se približe talasima pod malim uglom, jer dolazeći sa strane su opasniji za stabilnost broda. Ali ako dolaze iz različitih pravaca, naravno da je teže prilagoditi se i ispravno procijeniti potencijalnu opasnost.”

Poprečni talasi su faktor koji se mora ozbiljno shvatiti i koji je takođe odgovoran za nesreće brodova. Međutim, poprečno more ne predstavlja opasnost blizu plaže, jer bi se svi talasi uvijek automatski usmjeravali ka obali. Međutim, kako “GEO” izvještava, trebali biste definitivno izbjegavati plivanje tokom ove pojave, jer stvaraju snažne struje protiv kojih čak ni iskusni plivači ne bi imali šansu.

Usput, prema Weisse-u, “cross sea” je fenomen koji se prilično redovno javlja, a učestalost varira zavisno od regiona – na Sjevernom moru, na primjer, sa većom učestalošću, jer se često javljaju hladni frontovi. Takođe postoje redovni poprečni talasi na Atlantiku: “Čak primjetimo da oluje iz drugih regiona mogu donjeti nove talase, koji onda doprinose formiranju poprečnih talasa. Na primjer, surferi na Havajima ponekad jure talase stvorene od oluja udaljenih hiljadama milja.”

Izvor: travelbook.de

Podijeli vijest:

Leave a Reply