Skip to main content
search
VijestiSvijet

Izgradnja Terntank-ovih brodova spremnih za vjetar/metanol počinje u Kini

AAA

Izvor fotografije: Tertank images

China Merchants Jingling Shipyard započeo je izgradnju hibridnih tankera na vjetar i metanol od 15.000 dwt koje je naručila švedska brodarska kompanija Terntank.

Kako je otkriveno, prvo rezanje čelika za tri hibridna tankera obavljeno je u kineskom brodogradilištu 10. juna 2023.

Naručena u novembru 2022. godine, plovila pripadaju seriji Hybrid Solution Plus i očekuje se da će značajno smanjiti tragove ugljenika i negativne uticaje na životnu sredinu sa motorima na metanol, pogonom na vjetar, hibridnim baterijskim sistemom i kopnenom energijom.

Hibridni tankeri će biti razvijeni na osnovu iskustva prethodnih šest plovila serije AVIC uz dodatna inovativna poboljšanja za smanjenje uticaja na životnu sredinu.

„Uz 40% smanjenja CO2 koje smo napravili na prethodnim plovilima, pomoć vjetra dodatno će smanjiti emisije za 8%, a sa niskim sadržajem ugljenika, metanola i potencijalom dekarbonizacije, ubrzava se naš put do neto nule.“, objasnili su stručnjaci švedskog Terntank-a.

Plovila su izgrađena tako da optimalno mogu da transportuju biosirovine do rafinerija kupaca i utovare gotovu robu u njihova skladišta. Planirano je da prvi brod bude isporučen u martu 2025.

Norveški dobavljač tehnologije Kongsberg Maritime dobio je ugovor za isporuku dizajna, inženjeringa i opreme za tri tankera spremna na metanol i pogon vjetra koji se grade za danskog operatera Terntank-a.

Izvor: Offshore Energy

Podijeli vijest:

Leave a Reply