Skip to main content
search
VijestiSvijet

Evergreen-novi kontejnerski terminal u luci Kaohsiung

AAA

Izvor fotografije: Jack Hong / Shutterstock.com

Evergreen Marine Corp. (EMC) održao je zvaničnu ceremoniju otvaranja novog Terminala 7 u luci Kaohsiung 14. avgusta. Tajvanski okeanski prevoznik je usko sarađivao sa Taiwan International Ports Corporation (TIPC) kako bi razvio novi kontejnerski terminal.

Prema riječima Evergreen-a, objekat je jedan od najvažnijih projekata koje je brodarska industrija Tajvana preuzela u poslednjim godinama. Kompanija Evergreen je izvršila ulaganja u operativne sisteme i opremu za manipulaciju, poput dizalica sa broda na obalu (STS), automatskih voznih dizalica na šinama (ARMGC), uređaja za manipulaciju i utovar sa strane, dok je TIPC bio odgovoran za izgradnju infrastrukture luke.

Terminal 7 je opremljen sa pet vezova sa dubinom od 18 metara, dužinom pristajanja od 2.415 metara i 24 STS dizalice, uključujući 19 sa daljinskim upravljanjem. Među njima, 16 dizalica ima visinu od 55,5 metara i mogu rukovati ULCV-om sa 25 redova kontejnera na palubi, poboljšavajući efikasnost operacija na obali. Pored toga, Evergreen je instalirao 60 ARMGC i 24 pametna ulaza na terminalu. Sve dizalice na Terminalu 7 su na električni pogon, a uređaji za manipulaciju i utovar sa strane opremljeni su visokim standardnim, ekološkim motorima.

Sa površinom od oko 1,5 miliona m², objekat može da skladišti 89.238 TEU punih kontejnera i 43.656 TEU praznih kontejnera. Na dugi rok, očekuje se da terminal postigne godišnji obim od 6,5 miliona TEU.

U svojim izjavama na ceremoniji otvaranja, predsjednik EMC-a Y.I. Chang je rekao:

“Evergreen je konsolidovao usluge manipulacije teretom u Terminalima 4 i 5 luke Kaohsiung i premjestio operacije u napredni Terminal 7, uklanjajući potrebu za transportom kontejnera između dva odvojena terminala i smanjujući emisije ugljenika iz takvog transporta. Napravili smo značajna ulaganja u automatizovanu i energetski efikasnu opremu, te smo takođe lansirali platformu ‘Containerlink’, online platformu za poboljšanje kvaliteta usluge integracijom zakazivanja kamiona za dostavu/utovar tereta i uveli digitalni sistem plaćanja.”

Uvođenjem komunikacionih sistema 5G, optičkog kabla i mreža informacija Internet of Things (IoT) koji pokrivaju cijelu lokaciju, zajedno sa inteligentnim terminalnim operativnim sistemom (EMCTOS) kompanije Evergreen, tehnologijom optičkog prepoznavanja znakova (OCR) i sistemom za praćenje potrošnje energije u stvarnom vremenu, Evergreen tvrdi da može efikasno koordinisati operacije luke i poboljšati efikasnost “dvorišta” kontejnera, čineći Terminal 7 luke Kaohsiung jednim od najnaprednijih kontejnerskih centara na svijetu.

Izvor: Container News

Podijeli vijest:

Leave a Reply