Skip to main content
search
VijestiSvijet

Jaka tržišta tankera podstiču prodaju polovnih brodova

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Geopolitika predstavlja važnu pozadinu za tankersku stranu poslovanja. Dok je najveći potrošač bio Scorpio Tankers (NYSE-STNG), kupovinom 17 brodova ukupne vrijednosti 829,3 miliona dolara, drugoplasirani na tabeli, prema VesselsValue, bio je Gatik Ship Management – koji brojni komentatori povezuju sa frazom: „Mračna flota”.

U slučaju STNG-a, njegova finansijska strategija je uključivala korišćenje opcija kupovine pod dugoročnim zakupom, čime je snižavao dnevni nivo rentabilnosti flote. U prezentaciji finansijskih rezultata u avgustu 2023. godine, menadžment STNG-a je objasnio da je od augusta 2022. dao obavještenje o otkupu 49 brodova u okviru kreditne linije, i da je otplatio neizmireni dug za 46 od tih brodova. Njegovo rukovodstvo je takođe napomenulo da “kompanija očekuje otkup tri plovila koja se finansiraju iz lizinga u trećem kvartalu 2023. godine”.

Gatik je bio aktivan kupac brodova u posljednjih nekoliko godina, a VesselsValue je napisao sljedeće: „Pridošli Gatik Ship Management, kupio je impresivnih 19 brodova ove godine, čiji je ukupan broj kupljenih brodova od kada se kompanija pojavila u decembru 2021. – 63.”

Međutim, sa pažnjom usmjerenom na to nakon uvođenja sankcija na rusku naftu, praćenih ograničenjima cijena sirovih i rafinisanih proizvoda koji dolaze iz Rusije, Gatik je u posljednje vrijeme preustrojio svoju flotu u ruke manjih, iako povezanih kompanija.

Što se tiče balkova, analitičari kompanije VesselsValue primjećuju da je “Golden Ocean (NASDAQ – GOGL)… bio na prvom mjestu u smislu ukupne potrošnje, trošeći 291 milion dolara.“ do sada u 2023.

Njihova lista prikazuje Pacific Basin iz Hong Konga na drugom mjestu, koji je potrošio nešto manje od 190 miliona dolara, a iza njega je kineski zakupodavac BOCOM, sa 188,7 miliona dolara.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply