Skip to main content
search
VijestiSvijet

Sezona uragana u Atlantiku u punom jeku

By 19/08/2023One Comment
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Uzbudljiva sezona uragana je u toku u Atlantskom okeanu, gdje se topao i uzburkan okean sudara sa sve izraženijim El Niñom u Tihom okeanu. Ako se uslovi usklade, može li El Niño zaustaviti uragane prije nego što se formiraju? Poput ogromne vodene baterije, Atlantski okean pokreće uragane. Tokom ljeta, kako se okean zagrijava, šalje vlagu u atmosferu – toplotnu energiju koja se kombinuje sa vjetrom i stvara oluje.

Površina Sjevernog Atlantika nikada nije bila toplija u ovom periodu godine – u ranim fazama sezone uragana – barem od kada su počela rutinska satelitska mjerenja početkom 1980-ih. Na dan 27. juna, temperatura površine Sjevernog Atlantika iznosila je 23,4 °C, što je za pola stepena više od prethodnog rekorda. Iako polovina stepena ne zvuči mnogo, potrebno je mnogo energije da se zagrije tako velika količina vode.

“To je dovoljno impresivno, ali ono što postaje zaista primamljivo ili zadivljujuće – koristite bilo koju frazu koju želite – je da temperatura konstantno obara rekorde.” kaže Brian McNoldy, istraživač uragana na Univerzitetu u Majamiju, Florida.

“Jednostavno je nevjerovatno. Sumnjam da iko ima odgovor na ovo pitanje – sigurno ga ni ja nemam – ali koliko još možemo? Koliko je okean sposoban da se dalje zagrijava?”

Izvor: hakaimagazine.com

Podijeli vijest:

One Comment

  • Sailingenvera says:

    Mi smo bas u tom periodu bili na Atlantiku i zaista sve koje smo upoznali kada smo sa Bermuda dosli na Azure, imali su isti komentar da je ovo jedna od nezapamceno teskih godina sto se tice prelaska Atlantika. Mi smo se nadali da cemo preci bez uragana ali uragan Don nas nije zobisao. Veoma tezak prelazak.

Leave a Reply