Skip to main content
search
VijestiSvijet

Kretanje brodovlasnika kroz izazove recikliranja

AAA

Izvor fotografije: Alexey Stiop / Shutterstock.com

Recikliranje brodova je složen i opasan proces jer brodovi sadrže širok spektar opasnih materijala i imaju složene strukture koje uključuju brojne odjeljke, sisteme i komponente; takođe, reciklaža brodova može imati značajne posledice po životnu sredinu ako se opasni predmeti ne uklone i odlože na pravi način.

Industrija reciklaže brodova podliježe složenoj mreži međunarodnih propisa, uključujući Bazelsku konvenciju, koja reguliše prekogranično kretanje i odlaganje opasnog otpada.

Takođe, Međunarodna konvencija Hong Konga za bezbjedno i ekološki prihvatljivo recikliranje brodova koja nalaže da brodovi koji se recikliraju ne predstavljaju nikakav neopravdani rizik po ljudsko zdravlje, bezbjednost ili životnu sredinu i Uredba Evropske unije o reciklaži brodova (EUSRR) koja utvrđuje niz dodatnih zahtjeva koji prevazilaze one postavljene u Konvenciji iz Hong Konga.

Usklađenost sa ovim utvrđenim standardima i propisima može biti ogroman izazov za vlasnike brodova koji nisu upoznati sa ovim propisima, posebno u regionima u kojima nema implementacije propisa.

U mnogim slučajevima, vlasnici brodova i osiguravajuća društva pokazuju strepnju prema ovim zamršenim propisima. Zbog svog ograničenog znanja ili neupućenosti u ovu materiju i straha od ovih propisa i nevladinih organizacija, vlasnici brodova često pribjegavaju davanju svojih brodova reciklažnim odjeljenjima koja možda nemaju odgovarajuću stručnost i objekte za bezbjednu i održivu reciklažu.

Mogli bismo da doprinesemo obezbjeđivanju da se brodovi pravilno recikliraju tako što ćemo podržavati objekte sa sposobnošću i moći da to urade. Kompanije kao što je Best Oasis su na raspolaganju da pomognu vlasnicima brodova i osiguraju da se pridržavaju svih neophodnih propisa, a istovremeno pružaju finansijsku prednost brodovlasnicima.

Oni takođe mogu pomoći da se osigura da se brodovi šalju u odgovorne objekte za reciklažu koji imaju odgovarajuću infrastrukturu, usklađeni su sa međunarodnim propisima, praktikuju odgovornu reciklažu brodova i imaju tim kompetentnih radnika koji su obučeni i iskusni, kao što je Priya Blue u Indiji.

„Indija, mudar izbor za reciklažu brodova, gdje stari brodovi pronalaze nove početke, država u kojoj je održivost ključna, a životna sredina dobija krila.”

Izvor: Hellenic Shipping News

Podijeli vijest:

Leave a Reply