Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Prošla su gotovo dva mjeseca od implozije Titan podmornice

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Postavlja se pitanje, kako će tragedija uticati na industriju podmornica i kakvi će propisi rezultirati? Iako, je implozija OceanGate Titan-a izazvala velike kritike u javnosti, ne samo u pogledu načina izgradnje, koji odstupa od uobičajenih normi, uz izbjegavanje da se podmornica sertifikuje, već i u odnosu na samu ideju slanja turista na dubinu od 12 500 stopa do ostatka olupine Titanik, po cijeni od 250 000 dolara po osobi, stručnjaci tvrde da se nivo interesovanja za ovu vrstu ekpedicija nije ni malo promjenio, čak se i povećao.

Mada, nema jasnog objašnjenja zašto, pretpostavlja se da je povećano interesovanje produkt izvještavanja u medijima.

“Mi nismo primijetili otkazivanja, ni u prodaji podmornica, ni u zahtjevima za organizovanjem turističkih tura ronjenja na Curaçao.”- rekao je Erik Haselman, komercijalni direktor U-Boat Worx-a.

Patrick Lahi, izvršni direktor i suosnivač Triton Submarines, otkrio je da su mu se neke od “uticajnih osoba” obratile sa namjerom izgradnje novih podmornica za duboko ronjenje, kako bi se time neutralisale, eventualne negativne poslijedice nedavnih događaja. Dodao je i da se očekuje da se ulaganja u ovu industriju, u narednom periodu samo mogu povećati.

Viktor Vescovo, koji je sigurno sišao na 35.853 stopa u svojoj podmornici DSSV Limiting Factor na dno Mariana Trench-a, najdubljeg mjesta na planeti, napominje da je važno da zapamtimo da u poslijednjih 40 godina nije bilo značajnih povreda, a tek ne smrtnih slučajeva uslijed izvođenja ekspedicija u komercijalnim podmornicama, sve do tragedije izazvane nesertifikovanom podmornicom Titan.

Postavlja se pitanje, da li će nakon napora US Coast Guard Board Marin-a, zajedno sa vlastima Velike Britanije, Francuske i Kanade u istraživanju katastrofe i pokušaju da se utvrdi šta se zapravo dogodilo, te i da li je to posljedica takozvanog “nedoličnog ponašanja, nekompetentnosti, nemara, nevještine ili namjerno kršenje zakona od strane OceanGate-a”, uslijediti stroži standardi.

“U pogledu regulativa, znamo kako da izgradimo podmornice, koje će biti sigurne za podvodna putovanja.” – navodi William Kohnen, predsjednik Marine Technology Society Udruženja za morsku tehnologiju.

OceanGate Exploration je obustavio sva svoja istraživanja i komercijalne operacije do daljnjeg. Ali, da li će ovaj događaj biti zaboravljen?

Umjesto da se u medijima izvještava o svijetskom rekordu u podvodnom rješavanju rubikove kocke tik uz samu olupinu Titanika, koju je Suleman Dawood planirao da dostigne tokom espedicije OceanGate-a u podmornici Titan, danas pričamo o katastrofalnoj eksploziji koja se odigrala u junu ove godine.

Ipak, ima mišljenja da se nakon odsustva medijske pažnje po ovom pitanju, ništa posebno neće promijeniti.

Izvor: Robb Report

Podijeli vijest:

Leave a Reply