Skip to main content
search
VijestiSvijet

HD Hyundai isporučuje balker dizajniran da radi “bez inženjera”

AAA

Izvor fotografije:

HD Hyundai je isporučio ono za šta vjeruje da je prvi trgovački brod sa AI-omogućenim nadzorom mašina i sigurnosnim sistemima, koji su dizajnirani da omoguće brodu da plovi na duža putovanja “bez pomoći oficira i inženjera.”

Plovilo je novoizgrađeni balker od 180.000 dwt koji pokreće LNG, a u vlasništvu je H-Line Shipping-a. To je prvi brod koji je opremljen HD Hyundai-evim integrisanim rješenjem za dijagnostiku stanja (HiCBM) i integrisanim rješenjem za kontrolu bezbjednosti (HiCAMS). Ovi sistemi su dizajnirani da dijagnostikuju kvarove opreme u realnom vremenu i “automatski prepoznaju hitne slučajeve”, poput požara na brodu.

HiCBM nadgleda i upravlja velikom, osnovnom opremom kao što su glavni motori, pomoćni uređaji, kompresori i pumpe. Koristi vještačku inteligenciju da unapred otkrije znakove kvarova. HiCAMS koristi ugrađene CCTV video feed-ove i vještačku inteligenciju za praćenje događaja vezanih za bezbjednost u realnom vremenu.

Ova dva sistema se bave izazovom autonomnog, bespilotnog transporta o kojem se manje raspravlja. Sisteme za automatizaciju navigacije kreirale su i isprobale mnoge konkurentske tehnološke kompanije, uključujući HD Hyundai, i dokazali su visok stepen funkcionalnosti.

Uz odgovarajuću tehnologiju autonomne navigacije, brod može samostalno da upravlja, a tim mosta može biti premješten u udaljeni centar za nadzor.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply