Skip to main content
search
VijestiSvijet

Industrija se ujedinjuje u borbi protiv invazivnih vrsta u teretu

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Brodske kompanije, špediteri i vlade zajedno rade na borbi protiv globalnog problema štetočina koje se prevoze u kontejnerima i rasutom teretu koji mogu uzrokovati milijarde dolara štete na usjevima.

Širenje invazivnih vrsta putem lanaca snabdijevanja u kontejnerima postaje sve više prepoznatljivo kao glavna zabrinutost od strane vlada, a Australija i Novi Zeland, koji imaju jaku bio-sigurnost, već primjenjuju sezonske mjere za borbu protiv uvoza smeđih smrdljivih buba.

Sve nove mjere će vjerovatno uticati na usporavanje kretanja tereta kroz lance snabdijevanja i povećati troškove.

Uoči prošlogodišnje konferencije u Londonu, sekretar Međunarodne konvencije o zaštiti bilja dr. Osama El-Lissy rekao je: „Invazivne štetočine ostaju glavni pokretači gubitka biodiverziteta. Kako svijet postaje globalizovaniji i međusobno povezaniji, povećanje kretanja ljudi i robe povezano je sa porastom unošenja i širenja biljnih štetočina preko granica.”

Prema El-Lissy-ju, svake godine se čak 40% globalnih usjeva, u vrijednosti od oko 220 milijardi dolara, izgubi zbog invazivnih štetočina.

Kontejneri sa podom od čelika ili kompozita

Jedan od dugoročnijih predloga je prelazak sa kontejnera sa drvenim podom na čelične i kompozitne podove. Direktor Global Shipper’s Forum-a (GSF) James Hookham ističe: „U kontejnerima sa drvenim podom mogu se nalaziti štetočine kao što su hapra bube, čije larve mogu dugo da leže u drvetu.”

Anna Larsson, portparolka World Shipping Council-a (WSC), rekla je: “Dizajn kontejnera, kao što su materijali koji se koriste, posebno za podove, i detalji dizajna važan su aspekt u sprječavanju prenosa štetočina.”

Čišćenje kontejnera

Pitanje koje je pokrenuto u Brisbane-u bila je odgovornost starateljstva, koja zahtijeva od svake zainteresovane strane u lancu snabdijevanja da pregleda i očisti kontejner prije nego što ga predaju na upotrebu sledećoj zainteresovanoj strani.

Larsson je rekao: „WSC već dugo zagovara važnost da sve strane u lancu snabdijevanja preuzmu odgovornost za svoj dio lanca. Zajedno sa ciljanom inspekcijom i šemama tretmana za kontejnere i teret, ovo je efikasan način smanjenja rizika od štetočina.”

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply