Skip to main content
search
VijestiSvijet

Upozorenje na cijene kontejnera

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Xeneta (platforma za izvještavanje i analizu), vjeruje da su dugoročne cijene prekookeanskog prevoza možda počele padati nakon otprilike godinu dana upornih, često dramatičnih mjesečnih padova. Kompanija za benchmarking i tržišnu analitiku sa sjedištem u Oslu kaže da su najnovija povećanja generalnih stopa (GRI) od prevoznika izgledala “relativno čvrsta”, podižući spot-stope iznad dugoročnih stopa na ključnim koridorima. Kao takve, dugoročne cijene sada mogu slijediti njihov primjer i rasti, što znači da je „sada vrijeme“ za pomorske kompanije koje su svjesne troškova, da procijene strategije i pregovaraju o novim ugovorima.

Pametan novac

Posmatrajući ključnu trgovačku traku Dalekog istoka prema Sjevernoj Evropi, Xeneta podaci u realnom vremenu pokazuju da su cijene čak i kroz spot-stope pale za oko 100 USD po FEU od početka avgusta GRI, i da su i dalje za oko trećinu više od cijena početkom jula.

Ovo je u suprotnosti sa GRI potezima početkom ove godine, koji uglavnom nisu uspjeli uticati na tržište sputano slabom potražnjom i velikim kapacitetom.

Emily Stausbøll, analitičarka, kaže da su vlasnici tereta navikli na pad cijena i stoga su prebacili količine na spot tržište, često odlažući bilo kakve poteze za potpisivanje novih dugoročnih ugovora. Ona kaže da je ovo „pametna igra“ kada su spot cijene ispod ugovorenih stopa i naizgled zaključane u silaznoj putanji.

Lekcije istorije

Međutim, Stausbøll upozorava: izgleda da se dinamika tržišta mijenja:

„Spot stope na ovoj glavnoj trgovačkoj traci sada imaju premiju od oko 20% u odnosu na ugovorene, a ovaj koridor nije izuzetak“, napominje ona, dodajući: „Kada spot stope počnu da rastu, obično postoji malo kašnjenje, a zatim dugoročne stope ih prate. Ako se osvrnemo na kasnu 2019., kada su posljednji put spot stope pale ispod dugoročnih stopa, GRI u novembru su pomogli u povećanju spot stopa, a 1. januara 2020. dugoročne stope su porasle za 250 USD po FEU. To ne znači da će se sada desiti potpuno ista stvar, ali to je svakako lekcija koju špediteri moraju imati na umu.”

Smjena u realnom vremenu

Prema Xeneta podacima, značajan razvoj je već je u toku. Posmatrajući prosječne stope za dugoročne ugovore potpisane u posljednja tri mjeseca, cijene i dalje padaju i iznose 1.400 USD po FEU između Dalekog istoka i Sjeverne Evrope 21. avgusta. Međutim, podaci o ugovorima potpisanim u posljednjih mjesec dana pokazuju blagi rast, od 30 USD po FEU. Ovo je prvo povećanje od aprila.

Osiguravanje vrijednosti

Kao ilustracija današnje dostupne vrijednosti, Xeneta podaci otkrivaju da su ugovorene cijene po FEU prije samo godinu dana na ovoj ruti iznosile “nevjerovatnih” 9.100 USD. Za poređenje, sadašnje stope od 1.400 USD po FEU su “veoma povoljne” za zaključavanje.

Izvor: xeneta.com

Podijeli vijest:

Leave a Reply