Skip to main content
search
VijestiSvijetIstaknute Vijesti

Da li se suočavamo sa nestašicom modernih VLCC brodova?

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Frontline je u svojim polugodišnjim rezultatima istakao zabrinjavajuću činjenicu da se novogradnja VLCC brodova nalazi na svega 1.5% od ukupne flote, a novi ugovori neće biti isporučeni prije druge polovine 2026. godine.

“Ono što nas zabrinjava je nedostatak novih narudžbi za VLCC brodove i Suezmax brodove. Imamo najviši procenat “populacije” starije od 20 godina ikada zabilježen.” izjavio je Lars Barstad, izvršni direktor kompanije Frontline tokom telefonskog razgovora o poslovnim rezultatima.

Okvirno 12.3% flote VLCC brodova, odnosno 108 brodova, stariji su od 20 godina, dok je kod Suezmax brodova taj procenat 14%, odnosno 85 brodova. Iako Suezmax flota ima veći postotak starijih od 20 godina, ona istovremeno ima relativno veću novogradnju koja čini 4.5% ukupne flote.

U vezi sa starenjem flote i malim brojem novih narudžbi, Barstad je primijetio da, ako biste, na primjer danas naručili VLCC brod, termini isporuke ne bi bili dostupni prije druge polovine 2026. godine.

“To je tri godine od sada i to se zaista ne uklapa u generalna očekivanja da će potražnja za naftom ostati prilično stabilna narednih 3 do 4 godine.” istakao je.

Iako, vlasnici brodova nisu bili voljni naručivati velike tankere, samo nekoliko brodogradilišta pokazalo je interesovanje za njihovu izgradnju, čak i kad je postojala potražnja.

“Izazov koji imamo u ovom tržištu, kad dublje zagledamo industriju brodogradnje, jeste da vlasnici nisu previše zainteresovani za njihovu narudžbu, ali ni brodogradilišta nisu previše zainteresovana da ih prime.” objasnio je Barstad. “Sve dok postoje vrste brodova koje donose veći profit, oni će se radije opredijeliti za njihovu izgradnju.”

Od oko 150 do 200 brodogradilišta širom svijeta koja su sposobna graditi velike trgovačke brodove, oko 100 gradi balkere, više od 80 brodogradilišta radi na kontejnerskim brodovima, dok Frontline vjeruje da samo 13 trenutno ima tankere u svojim knjigama narudžbi.

Barstad je istakao da postoji strukturalni problem sve dok južnokorejska brodogradilišta izostaju iz izgradnje VLCC brodova, jer su ona već popunila svoje knjige narudžbi ULCV-ovima i LNG brodovima.

Izvor: Seatrade Maritime

Podijeli vijest:

Leave a Reply