Skip to main content
search
VijestiCrna Gora

Novi izgled Slavjanske čitaonice u Dobroti

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Projekat rekonstrukcije Slavjanske čitaonice u Dobroti, biće predstavljena javnosti 15. septembra 2023. U ovom istorijskom objektu iz 1862. godine, u neposrednoj blizini crkve Sv. Matije, osnovana je Slavjanska čitaonica. Prema Čl. 1 Statuta, cilj je bio: Proučavanje pomorstva i trgovine, zaštita narodnih običaja, muzike i kulture na nacionalnom jeziku. Osnivači društva su bili Vido Kamenarović, Pavo Kamenarović i drugi Dobroćani.

Osnivanjem Slavjanske čitaonice, sa ciljem razvoja pomorstva, trgovine i njegovanja narodnog jezika, Dobrota i njeni mještani pokazali su još polovinom XIX vijeka, da su im kultura, jezik, pismo, običaji i uopšte, način života, iznad volje kulturne hegemonije tadašnje vladajuće imperije.

U vrijeme osnivanja „Slavjanske čitaonice”, Dobrota je imala više od 150 brodova, više nego sva druga mjesta u Boki. Već 1872. godine Dobrota je imala i 85 kapetana duge plovidbe. Prvi predsjednik Slavjanske čitaonice je bio kapetan Vido Kamenarović .

Otvaranje rekonstruisane Slavjanske čitaonice u Dobroti, 15. septembra 2023., svakako je dokaz vitalnosti narodnog duha i postojanosti južnoslovenskog kulturnog naslijeđa u Boki.

pomorstvo.info

Podijeli vijest:

Leave a Reply