Skip to main content
search
VijestiNautikaIstaknute Vijesti

Jahta Jeff Bezos-a od 417 stopa možda je prevelika za najbolje jahting klubove na Floridi

AAA

Izvor fotografije: Audio und werbung / Shutterstock.com

Jeff Bezos priznaje da posjeduje najveću jahtu na svijetu, ali, taj teško stečeni prestiž dolazi sa određenim izazovom: uklapanje u morske luke.

Prošle godine, njegova novoizgrađena jahta Koru našla se na naslovnim stranama kada je brodogradilište zatražilo dozvolu za dekonstrukciju istorijskog pokretnog mosta kako bi jahtu izvela na more.

Glavni raspon mosta mogao bi biti podignut za normalnu jahtu, ali ne dovoljno visoko za najveću svjetsku jedrilicu, a brodogradilište Oceanco pokušalo je privremeno da ukloni raspon kako bi plovilo moglo biti isporučeno.

Zahtjev je izazvao lokalnu galamu, a brodogradilište je na kraju otkazalo ideju. Na jarbole su stupili kasnije, nakon što je plovilo prešlo plovnim putem.

Ove nedjelje, pronicljivi posmatrači brodova primijetili su da je, izgleda, Koru dugačak 417 stopa i da se ne uklapa u dostupne jahte u Fort Lauderdale-u, “prijestonici jahti svijeta”. Umjesto toga, glamurozni jedrenjak vrijedan 500 miliona, dolara dijeli komercijalno pristanište pored četiri tankera, Magnolia State, Overseas Tampa, Mersini i Radiant Sea.

Uz obalu se još nalaze asfaltni terminal, fabrika cementa i klaster rezervoara za dizel i benzin.

Ova radna luka je strateško bogatstvo za privredu Floride, ali nije u skladu sa tipičnim aranžmanima pristajanja za skupa plovila ranga jahti Koru.

Glavna marina za superjahte Fort Lauderdale udaljena je samo 4000 stopa, ali njen najveći vez ima visinu od 400 stopa – još uvijek kratak od dužine Koru-a.

Bezos se seli na Floridu iz Seattle-a, a pretpostavlja se da je kupio imovinu u enklavi slavnih ličnosti, Indian Creek Village. Njegova raketna kompanija Blue Origin posluje u obližnjem Cape Canaveral-u, a njegov najpoznatiji poslovni poduhvat, Amazon, proširuje svoju kancelariju u regionu Miami-a.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply