Skip to main content
search
VijestiNautika

YCM 2024 – Forum kapetana

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Dana 26. septembra 2024. godine, u skladu sa Svjetskim danom pomorstva koji obilježava International Maritime Organisation (IMO), održan je Forum kapetana u Yachting Club Monaco. Fokus događaja bio je na temi “Kako poboljšati imidž jahting industrije”. Kapetani superjahte igraju ključnu ulogu u budućem razvoju ove industrije, jer su primarni predstavnici vlasnika superjahti i odgovorne osobe za svakodnevne operacije na brodu.

Prva sesija, koju je moderirao Martin Redmain iz grupe The Superyacht, počela je inspirativnim govorom Anila Tadani-ja, vlasnika M/Y Latitude i dobitnika nagrade Explorers Awards 2024. On je podijelio dragocjena saznanja o tome kako vlasnici jahti mogu pozitivno uticati i doprinijeti razvoju industrije.

Drugu sesiju predvodila je Alis Williams, potpredsjednica za izvrsnost u kompaniji Schneider Electric za SAD, a fokus je bio na temi “Kako kapetan superjahte uključuje prave zelene tehnologije kako bi smanjio zagađenje bez ugrožavanja performansi”. Među panelistima su bili kapetani superjahti koji su uključeni u projekte izgradnje održivih superjahti, kao što su kapetan Brendan P O’Brian, kapetan Ranie Roumieh, kapetan Soun Risenbri i Kris Andreasen, direktor menadžmenta jahti.

Među panelistima bio je i kapetan Pietro Borgo, član IYM-a, koji je podijelio svoje iskustvo kao predstavnik vlasnika projekta M/Y Moonflower, 72-metarske jahte koja je trenutno u izgradnji i opremljena dizel-električnim pogonom. Kapetan Borgo aktivno učestvuje u evaluaciji rješenja na brodu, nudeći sveobuhvatan pogled na održivost – ne samo kao skup tehnologija, već kao stav koji uključuje ponašanje i smjernice. Njegovim riječima: “Moderni kapetan mora imati viziju koja donosi budućnost u sadašnjost. Razmišljanjem unaprijed, kapetani mogu izgraditi povjerenje sa vlasnikom jahte i pronaći održivija rješenja.”

Izvor: YCM

Podijeli vijest:

Leave a Reply