Skip to main content
search
KarijeraVijestiIstaknute Vijesti

Green-Jakobsen: Pretvaranje osjećaja psihičke sigurnosti u prednost

AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

U pomorskoj industriji, gdje je radno okruženje često surovo i hijerarhijski postavljeno, osiguravanje psihičke sigurnosti posade je od ključne važnosti. Ali, šta zapravo znači psihička sigurnost i kako je vaša kompanija može iskoristiti kako bi unaprijedila rad broda i dobrobit posade?

Šta je osjećaj psihičke sigurnost i zašto je tiha prijetnja?

Psihička sigurnost podrazumijeva radno okruženje u kome se pojedinci osjećaju dovoljno sigurno da preuzmu rizike, izraze svoje misli i iznesu zabrinutosti bez straha od negativnih posljedica ili osude. Za pomorce, to znači slobodu da govore o pitanjima sigurnosti, predlažu poboljšanja ili priznaju greške bez straha za svoju poziciju ili reputaciju.

Ona se smatra “tihom prijetnjom” jer njeno odsustvo često nije odmah očigledno. Za razliku od fizičkih opasnosti, kao što su pokvareni strojevi, problemi vezani za osjećaj psihičke sigurnosti ispoljavaju se kroz suptilne znakove poput stresa, anksioznosti i nedostatka angažmana. Ovi faktori mogu imati značajan uticaj na performanse posade i ukupnu sigurnost na brodu.

Pretvaranje psihičke sigurnosti u prednost

Kada je psihička sigurnost prisutna i osjetna, članovi posade češće prijavljuju zabrinutosti u vezi sa sigurnošću i bliske incidente. Ova proaktivna prijava pomaže da se potencijalne opasnosti identifikuju i riješe prije nego što prouzrokuju nesreće, čime se poboljšava ukupna sigurnost. Psihički sigurno okruženje podstiče otvorenu komunikaciju i saradnju, čineći posadu spremnijom da dijeli ideje, daje povratne informacije i zajednički radi na postizanju zajedničkih ciljeva, što dovodi do efikasnijeg rješavanja problema i inovacija.

Takođe, u ovakvom okruženju, članovi posade se osjećaju slobodno da preispituju odluke i daju svoj doprinos, što omogućava temeljniji proces donošenja odluka, jer se uzimaju u obzir sve relevantne informacije i perspektive. Kada se članovi posade ne boje da izraze svoje mišljenje, potencijalni problemi se mogu identifikovati i riješiti na vrijeme, smanjujući mogućnost grešaka.

Psihička sigurnost vodi do veće angažovanosti zaposlenih, što povećava ukupne performanse, produktivnost i zadovoljstvo poslom, doprinoseći uspješnom i efikasnom radu broda.

Negovanje osjećaja sigurnosti na brodu

Stvaranje psihički sigurnog okruženja na brodu zahtijeva aktivno kultivisanje kulture u kojoj se članovi posade osjećaju vrijednim, saslušanim i sigurnim. Psihička sigurnost omogućava svakom članu posade da iznese zabrinutosti u vezi sa sigurnošću, predloži poboljšanja ili prizna greške bez straha od posljedica.

Važnost redovnih provjera i anketa

Redovne provjere i ankete ključne su za održavanje i unapređenje psihičke sigurnosti na brodu. Ove prakse pomažu u procjeni osjećaja posade prema radnom okruženju i otkrivanju skrivenih problema povezanih sa psihičkom sigurnošću.

Epilog

Pretvaranje psihike sigurnosti u prednost zahtijeva posvećenost i trud od strane vrha, počevši od kancelarije brodarske kompanije do samih brodova. Psihička sigurnost je temeljni dio kulture svake organizacije i zato mora biti podržana i promovisana. Kao što je analizirano, u svim poslovnim sektorima, uključujući brodarstvo, koristi od psihičke sigurnosti mogu biti prekretnica. Da bi se te koristi postigle, brodarske kompanije treba da daju prioritet redovnim provjerama i anonimnim anketama kako bi održale psihičku sigurnost na brodu i kopnu, te proaktivno rješavale eventualne probleme.

Izvor: Safety4Sea

Podijeli vijest:

Leave a Reply