Skip to main content
search
VijestiSvijet

P&O preuzima najveći dvostrani trajekt na svijetu

By 03/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Dan Jardine / Shutterstock.com

Kompanija International P&O trajekt preuzela je najveći dvospratni trajekt u Guangzhou Shipyard International, Kina. Ovo je prvi od dva trajekata klase Fusion koji je P&O naručio. Zajedno sa “P&O Liberte” koji tek treba da bude isporučen, ovi brodovi će ploviti rutom između Engleske, Dovera, Kalea i Francuske.

Brodovi će predstavljati presedan za velike, luksuzne i hibridne snage u brodskoj industriji. Riječ je o 47.394 bruto tona, sa po dva 7500kw Azipod-a na svakom kraju koji im omogućavaju da rade maksimalnom brzinom od 20,8 čvorova.

P&O PIONEER može da primi 1.500 putnika i ima više od 100.000 kvadratnih metara za putnike, kao i prostor za 700 vozila.

Sadržaj uključuje restorane, barove, teretane, opuštanje i zabavu i dječiji prostor, a deponuje jednu tonu goriva za sedam minuta putovanja.

Brodovi se mogu pohvaliti mogućnošću smanjenja emisija za 40% kombinacijom gorivnih postrojenja i baterija. Imaju ukupno četiri akumulatora, mogu da skladište 1.160 velikih baterija sa maksimalnim kapacitetom skladištenja od 8,8 MW.

Autor: Raghib Raza
Izvor: FleetMon

Podijeli vijest:

Leave a Reply