Skip to main content
search
VijestiSvijet

Porudžbina kontejnerskog prevoza vrijedna tri milijarde US dolara

By 18/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Oliver Hoffmann / Shutterstock.com

CMA CGM je, kako se izvještava, potpisao najveću narudžbinu u Kini, ukupno 16 novih plovila (kontejnera) koja će biti izgrađena u okviru grupe China State Shipbuilding Corporation (CSSC).
Narudžba je stavljena u sklopu niza sporazuma koje su francuske kompanije zaključile tokom državne posjete francuskog predsjednika Emmanuel Macrona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. Kineski državni mediji objavili su prve vijesti o sporazumu o kojem je takođe izvjestila Privredna komora Kine u EU. Oni kažu da je CMA CGM potpisao narudžbinu za dvije klase plovila u ukupnom ugovoru vrijednom 21 milijardu kineskih juana (skoro 3,1 milijardu dolara).

Potpisana u Pekingu, pomenuta narudžbina je takođe prva za Kinu za kontejnere sa metanolom sa dvostrukim gorivom. Dvanaest plovila imaće kapacitet od 15.000 TEU i koristiće motor spreman za metanol. Pored toga, CMA CGM je naručio još četiri dodatna 23.000 TEU LNG plovila sa dvostrukim gorivom, koja su vjerovatno nastavak klase Jacques Saadé koju je izgradio CSSC sa prvim plovilom uvedenim 2020. godine. Nagovještaji su da će naređenje biti podijeljeno između brodogradilišta Hudong-Zhonghau, Jiangnan, i Dalian. Nije saopšten tajming za isporuku plovila.

Macron je vodio svoju prvu državnu posjetu Kini u posljednje tri godine želeći da ojača ekonomske veze i dobije podršku Kine za rat u Ukrajini. Posjeta je počela u srijedu, 5. aprila, a završena je danas posebnim ličnim sastankom sa predsjednikom Kine Xi Jinping. Kineski mediji istakli su posjetu kao priliku da se ojačaju veze zemlje sa Evropom i suprotstavi američkoj politici suzbijanja protiv Kine.

“South China Morning Post” prenosi da su Francuska i Kina prvi put 2022. godine podigle svoje ekonomske veze koje premašuju 100 milijardi dolara. Francuska je nagovjestila da je tokom posjete koja je završena danas potpisano oko 20 velikih ekonomskih sporazuma. Pored CMA CGM, Airbus je pristao da proširi proizvodnju u Kini i Alstom je postigao nove sporazume. Francuska elektroenergetska kompanija (EDF) potpisala je novi nuklearni sporazum i takođe će raditi sa Kineskom energetskom investicionom korporacijom na projektu izgradnje vjetro energije.

CSSC je istakao posjetu predsjednika CMA CGM Rodolphe Saadé kompaniji u februaru 2023. Tokom posjete CSSC-u, on se sastao sa Wen Gangom, predsjednikom Kineske državne korporacije za brodogradnju, i visokim rukovodiocima koji su podstakli spekulacije da se CMA CGM priprema za uspostavljanje još jednog velikog naloga za brodogradnju. Dvije kompanije su deceniju radile zajedno sa CSSC izvještajem da je CMA CGM naredio da se izgradi više od 70 kontejnera u Kini.

Izvor: The Maritime Executive

Podijeli vijest:

Leave a Reply