Skip to main content
search
VijestiSvijet

Brod klase „G5“, isporučen naručiocu, Grimaldi Group

By 18/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Farantsa / Shutterstock.com

U Napulju, 18. aprila 2023., Grimaldi Group preuzela je isporuku plovila Great Antwerpen u Hyundai Mipo Dockyard Co. Ovo je prva od šest višenamjenskih ro-ro jedinica koje je naručila korejska kompanija prije nešto više od dvije godine.

Brod otvara novu klasu pod nazivom “G5”, što je evolucija ro-ro višenamjenskih brodova “G4” koje je izgradilo isto brodogradilište i isporučilo Grimaldi Group 2014. i 2015. godine. Great Antwerpen dobio je ime po gradu Antwerpenu u Belgiji, čiju luku decenijama opslužuju Grimaldijeve pomorske veze i koji je sada glavno središte Grimaldi Group u sjevernoj Evropi.

Sa dužinom od 250 metara, širinom od 38 metara i nosivošću od 45.684 tone, dizajn broda Great Antwerpen rezultat je pažljivog proučavanja potreba Grimaldi Group i njenih kupaca: zahvaljujući inovativnoj i potpuno prilagođenoj unutrašnjoj konfiguraciji, brodovi klase G5 mogu prevesti 4.700 linearnih metara željezničkog prevoza, 2.500 CEU (ekvivalentne jedinice za automobile) i 2.000 TEU (ekvivalentne jedinice od dvadeset stopa).

U poređenju sa prethodnom klasom G4, nova plovila imaju isti kapacitet za prevoz tereta, dok se njihov kapacitet kontejnera udvostručuje. Osim nosivosti, Great Antwerpen se ističe brojnim najsavremenijim tehnološkim rješenjima, usmjerenim na povećanje energetske efikasnosti i smanjenje uticaja na okolinu.

I glavni motor i pomoćni dizelski generatori zadovoljiće nivoe nametnute regulacijama Tier III, dok će integrisani pogonski sistem između kormila i propelera smanjiti gubitke vrtloga i, posljedično, optimizovati propusnu moć i smanjiti potrošnju goriva.

Nadalje, potrošnja električne energije ugrađenih mašina (pumpe, ventilatori itd.) smanjuje se zahvaljujući ugradnji uređaja sa pogonom promjenjive frekvencije, dok primjena inovativnih boja sa niskim trenjem smanjuje otpornost trupa, čime se povećava efikasnost.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, brod je opremljen hibridnim sistemima za čišćenje izduvnih gasova za smanjenje emisija sumpora i čestica. Kao dokaz njene visoke energetske i ekološke vrijednosti, Great Antwerpen omogućuje smanjenje emisija CO2 po toni do 43% u poređenju sa drugim Grimaldi ro-ro višenamjenskim brodovima.

Novo plovilo uskoro će biti raspoređeno kako bi se dodatno poboljšao kvaliteta usluga pomorskog prevoza koje nudi Grimaldi Group između Sjeverne Evrope i Zapadne Afrike. Isporuka novog broda proslavljena je ceremonijom održanom jutros u Ulsanu. Događaju su, između ostalih, prisustvovali Hyung-Kwan Kim, predsjednik i izvršni direktor kompanije Hyundai Mipo Dockyard Co.

Izvor: Grimaldi Group

Podijeli vijest:

Leave a Reply