Skip to main content
search
VijestiSvijet

Saudijska Arabija finansira ekološki projekat IMO CARES

By 30/03/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Shutterstock.com

Novim sporazumom o finansiranju, potpisanim 9. marta 2023., IMO CARES je završio jednogodišnju fazu osnivanja i pripremne faze, te prelazi u punu fazu sprovođenja, a dobio je i dodatni krug finansiranja od Kraljevine Saudijske Arabije.

Koordinirane akcije IMO-a za smanjenje emisija iz pomorskog prometa – globalni je projekat čiji je cilj smanjiti emisije iz pomorskog prometa koordiniranim akcijama širom svijeta. Povezuje globalni sjever i jug pružajući platformu za znanje, istraživanje i razvoj te tehnološka partnerstva.

Novi sporazum o finansiranju potpisali su 9. marta 2023., generalni sekretar IMO-a g. Kitack Lim i njegova ekselencija dr. Rumaih Al-Rumaih, zamjenik ministra saobraćaja i logističkih usluga, Kraljevine Saudijske Arabije. Osiguraće 1.185.000 dolara za implementaciju projekta IMO CARES prve godine.

Potpisujući sporazum, Njegova ekselencija izrazila je zadovoljstvo Kraljevine kontinuiranom podrškom projektu IMO CARES, dodajući da IMO i Saudijska Arabija dijele zajedničke ciljeve pomorstva i prirodnog okruženja.

Vjerujemo da će projekat IMO CARES podržati razvoj opipljivih tehnologija, prenosa znanja i tehnologije između globalnog sjevera i juga i inicijativa širom svijeta.

rekao je dr. Rumaih Al-Rumaih

Generalni sekretar IMO-a istakao je važnost saradnje i saradnje svih učesnika u postizanju Strategije IMO-a za smanjenje emisija štetnih gasova sa brodova.

Projekat IMO CARES važan je pokretač takve saradnje. Zahvaljujem Kraljevini Saudijskoj Arabiji na kontinuiranoj potpori tim naporima i radujem se uspješnom sprovođenju projekta.

dodao je g. Lim

A fokus projekta je na pružanju potpore zemljama u razvoju, posebno malim ostrvskim zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama, u ispunjavanju ciljeva strategije energetske efikasnosti IMO-a pružanjem globalne platforme za saradnju i saradnju koja podupire inovacije uz istovremenu stimulaciju razvoja i prihvatanja tehnologija energetske efikasnosti.

Okupio se oko ovoga širok konzorcijum učesnika, uključujući centre za istraživanje i razvoj, centre za saradnju u području pomorske tehnologije, privatni sektor i akademska zajednica, zajedno sa projektima tehničke saradnje IMO-a u vezi štetnih gasova i inicijativama za povezivanje tehnoloških potreba sa tehnološkim rješenjima.

Izvor: International Maritime Organization press

Podijeli vijest:

Leave a Reply