Skip to main content
search
VijestiSvijet

Akcija Shell-a u Singapuru: za čist vazduh i mirno more

By 17/04/2023July 8th, 2023Nema komentara
AAA

Izvor fotografije: Marian Weyo / Shutterstock.com

Pomorska i lučka uprava Singapura (MPA) i Shell Eastern Trading Pte Ltd (Shell) potpisali su Memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi proširili saradnju na naporima za pomorsku dekarbonizaciju u Singapuru.

Memorandum o razumijevanju potpisali su g. Teo Eng Dih, izvršni direktor MPA-a i g. Nick Potter, generalni direktor Shell Shipping and Maritime za Azijsko-pacifičku regiju i Bliski istok. Potpisivanju je prisustvovao i g. S Iswaran, ministar saobraćaja i ministar zadužen za trgovinske odnose i predsjednik preduzeća u Singapuru, gđa Aw Kah Peng.

U sklopu petogodišnjeg Memoranduma o razumijevanju, MPA i Shell zajedno će raditi na unapređenju usvajanja električnih lučkih plovila i razvoja goriva sa niskim i nultim emisijama ugljenika u Singapuru. Kako bi se poduprlo usvajanje električnih lučkih plovila, MPA i Shell utvrdiće mogućnosti razvoja povezane sa energijom. To uključuje saradnju u području infrastrukture za punjenje električnih lučkih plovila. Obje strane takođe će sarađivati na istraživanju i razvoju goriva sa niskim i nultim emisijama ugljenika. To uključuje osposobljavanje posade za rukovanje, operacije i održavanje plovila koja rade na takva goriva.

MPA se zalaže za saradnju sa industrijskim partnerima, kao što je Shell, kako bi se podstakli napori u pogledu dekarbonizacije u pomorskom sektoru. Naše partnerstvo sa Shellom iskoristiće stručnost MPA-a i Shella u pomorskoj dekarbonizaciji, obnovljivoj energiji i inovacijama. Memorandum o razumijevanju važan je korak prema postizanju našeg cilja za 2030. godinu, da sva nova lučka plovila budu potpuno električna, da mogu koristiti 100% biogoriva ili biti kompatibilna sa neto nultim gorivima i da do 2050. postignu nultu neto stopu emisija u našim sektorima lučkih plovila, kako ona za uživanje, tako i za tegljača.

rekao je g. Teo Eng Dih.

Oduševljeni smo što možemo potpisati ovaj memorandum o razumijevanju s MPA-om kojim se utire put kontinuiranoj saradnji na raznim rješenjima za dekarbonizaciju, uključujući elektrifikaciju i goriva sa niskim i nultim emisijama ugljenika. Shell blisko sarađuje sa svima iz industrije i iz cijelog lanca vrijednosti kako bi istražio puteve goriva i tehnologije do dekarbonizacije broda, a kasnije ove godine planiramo početak ispitivanje vodonikovih gorivnih ćelija na plovilu koje je unajmio Shell.

rekao je g. Nick Potter.

Potpisivanje Memoranduma organizovao je Shell kako bi istovremeno predstavio prvi u nizu električnih trajekata u Singapuru, a prvi za Shell globalno. Čitav događaj dešavao se u Shell Energy and Chemicals Park Singapore na Pulau Bukomu.

Inače, Shell je radio sa singapurskim domaćim brodograditeljem i brodovlasnikom, Penguin International, na prvoj potpuno električnoj trajektnoj liniji u Singapuru. Penguin je dizajner (“ključ u ruke”), graditelj, vlasnik i operater električnih trajekata i njihovih punjača.

Nazvan Penguin projektom Electric Dream, prvi električni trajekt, Penguin Refresh, trebao bi započeti s radom u Maju, prevozom osoblja Shella, izvođače radova i posjetilaca između trajektnog terminala Pasir Panjang i Pulau Bukoma.

Izvor: mpa.gov.sg

Podijeli vijest:

Leave a Reply